2 januari: När kommunen letat efter en lämplig tomt för ett nytt äldreboende väcks frågan om att flytta biblioteket och riva den nuvarande byggnaden för att göra plats. Men Vänsterpartiet i Ljungby gillar inte tanken, och kräver att planerna stoppas.

10 januari: Wipro meddelar att företaget lägger ner all sin verksamhet i Ljungby. Orsaken är att lönsamheten försämrats över tid.

18 januari: Ljungby Buss & Taxiservice AB tvingas varsla samtliga 35 anställda efter att ha förlorat en stor del av upphandlingen av färdtjänst, serviceresor och skolskjuts. – Det kommer inte helt oväntat, men vi har ändå hoppats på en lösning, säger bolagets ägare Fredrik Björnkvist.

30 januari: Skam den som ger sig. Om bensinbolaget lägger ner macken med en veckas varsel, trots kontrakt och överenskommelser, ja då tar Agunnarydsborna saken i egna händer.

15 februari: ut för att möta dem han fotograferade, igen både fysiskt och genom kameran. Han vill med sina bilder berätta hur det har gått för dem alla.

Foto Catarina Johansson

8 februari: Christopher Moberg, som varit kommunens näringslivschef, säger upp sig och berättar för tidningen att ” jag och min chef har inte samma syn på hur arbetet ska bedrivas. Det är en anledning till att jag går vidare”. Efter artikeln får Moberg gå hem med full lön under uppsägningstiden.

15 februari: Ljungby får sin första kvällsöppna förskola efter ett beslut av barn- och utbildningsnämnden: – Detta är första steget mot ett nattis, säger Stefan Willforss, (C) ordförande i nämnden.

23 februari: Ljungby kommun planerar att införa kommunalt va i Bäck, men detta stöter på protester: – Det är varken bråttom eller kommunens ansvar med en VA-lösning för Bäck, säger Kenneth Pettersson och Mats Höstbo om ska överklaga beslutet.

27 februari: Böneutropen i Växjö är ett stort samtalsämne, men att biskopen välkomnar muslimska böneutrop gör inte Abdelhak Lahouarichri, Muslimska föreningen i Ljungby, glad – snarare misstänksam och rädd: – Det retar upp de som är emot oss, menar han.

15 mars: Kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) hälsar på Victor Salomonsson och förskollärare Madde Strömberg under kick-offen för.

Foto Dan Rapp

5 mars: Lagans samhällsförening tröttnade på tekniska fel på utrustningen, läckage i bassängerna och förslitning av lokalerna och la ut namnsamlingar för att rädda Ringbadet. Senare kom beskedet från kommunen att badet skulle fixas inför sommaren.

16 mars: Wow, vilken grushög! Det tyckte förskolebarn som fick rycka ut i vinterkylan och hjälpa politiker och byggledare med ett första spadtag till om- och tillbyggnaden av Bergalyckans förskola.

20 mars: En välljudande trumpet har tystnat. Ljungbymusikern Olle Rydell har avlidit, 91 år gammal. Han började spela redan på 1930-talet och var aktiv in i det sista.

22 mars: Valrörelsen har smugit igång, och Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, hyllas med stående ovationer när han går upp på scenen i Godsmagasinet i Ljungby.

1 april: brann ner till grunden.

Foto Sara Fridholm

3 april: En lada med höns strax utanför Ljungby tar eld och brinner ner till grunden. ”Vi har lyckats locka ut några hönor, men många kommer tyvärr att ryckas med i branden”, berättar Dan Nyberg på räddningstjänsten.

11 april: Pia Wallenborg berättar i Smålänningen om sin kamp för sin son med autism, adhd, grav störning av motorik samt generell språkförsening. Hon har lämnat in ett medborgarförslag om resursskola, men barn- och utbildningschefen Nils-Göran Jonasson menar att det i nuläget inte finns något sådant behov.

13 april: Det står klart att Telias butik i Ljungby ska stängas, trots att den går bra. Orsaken är att företaget vill möta den ökande internethandeln, och trots starka protester från Ljungbyborna står beslutet fast.

24 april: Lingbygdens friskola får inte längre det årliga skolskjutsbidrag från kommunen som de fått sedan start. ”Kommunen har valt att tolka lagen så hårt det bara går”, menar Martin Kraft och Ann-Christine Johansson, som startat namninsamlingar in i protest mot beslutet.

30 april: 400 meter väg mellan Bolmstad och Tannåker stjälper hela projektet för cykling runt Bolmen. Vägen anses inte vara tillräckligt säker av Trafikverket. ”Som jag ser det finns det ingen väg att gå vidare förrän det byggs en cykelväg”, säger Magnus Gunnarsson (M).

4 maj: Detta räcke har saboterat , menar konstnärens son, Pontus Ljungberg.

Foto Sven-Inge Idofsson

2 maj: Ålen behöver hjälp i Bolmen! De borde vara feta, men är magra jämfört med andra större sjöar, menar Bolmenföreningen. EU-forskning kan kanske lösa svaret på gåtan.

4 maj: Ljungby. En renovering i Församlingshemmet rör upp känslorna hos Pontus Ljungberg – en målning av hans far Sven har förlorat sin mening och dessutom fysiskt saboterats, menar han.

14-15 maj: En äldre kvinna försvann från ett servicehus en måndagseftermiddag och skapade stort engagemang bland privatpersoner. 18 timmar senare hittades hon välbehållen på Replösaområdet till glädje för alla.

15 maj: Var femte lärare inom Ljungby kommun lämnade sin tjänst inför höstterminen 2018. Många av dem har, trots lång och gedigen erfarenhet, löner som ligger lägre eller i linje med de nyutexaminerade kollegornas.

25 maj: Vindkraftssatsningen i Torpa begravs för gott. Det blir ingen park för en halv miljard, varken i Statkraft eller någon annans regi.

14 juni: Det var en stor patrull in i butiken efter bandklippningen. Den sköttes av Andreas Helgesson och Jonas Lindqvist.

Foto Catarina Johansson

5 juni: Under tisdagskvällen samlades företagare, representanter från kommunen och en hel del hockeyspelare från Troja Ljungby för att delta under den officiella invigningen av Ljungbys första padelanläggning.

14 juni: Det blev ett välkomnande som hette duga när Clas Ohlson slog upp portarna och klippte bandet till Ljungby-butiken. – Det är smått fantastiskt, superhärligt med detta trycket direkt på morgonen - det är jättekul, sa butiksföreståndaren Jonas Lindqvist.

16 juni: På lördagen var det vernissage på utställningen med Gunnar Widforss. Förra gången Widforss målningar ställdes ut i Sverige var 1918. Några verk har nu lånats från Museum of Northern Arizona och fraktats över till Sverige för utställningen i Ljungby.

17 juni: Årets Mickelspris gick till författaren och berättaren Niemi Mikael. Per Gustavsson och Meg Nömgård delade ut priset under söndagens berättarfrukost på Hotell Terraza.

21 juni: Under torsdagen öppnades den första etappen av den nya lekplatsen i Brunnsparken.–Det är roligt att klättra, jag har sett fram emot detta, säger Eliza Alieva, 12 år från Ljungby.

3 juli: Sverige spelade mot Schweiz i fotbolls-VM i S:t Petersburg och det jublades ordentligt. många för att tillsammans få uppleva den svenska segern.

Foto Nathalie Gunnarsson

3 juli: Sverige spelade mot Schweiz i fotbolls-VM i S:t Petersburg och det jublades ordentligt. På Harrys samlades många för att tillsammans få uppleva den svenska segern.

9 juli: Med tanke på torkan och problemen det ställde till för bönderna öppnades det upp kommunal mark - i bland annat Ljungby kommun. Lämpliga kommunala markytor blev tillgängliga för slåtter.

23 juli: Omkring 5000 besökare kom till Vrå under den traditionella marknadsdagen, som numera också fått karaktären av en hemvändardag.

27 juli: Ann-Sofi och Joakim Nilsson i Flattinge prisades som årets nötköttsföretagare i kronobergs län.

30 juli: Allt fler personer fastnar i långtidssjukskrivningar. I Ljungby var det en fyrfaldig ökning av antalet långtidssjukskrivna.

14 augusti: Ljungbydagarna inleddes med att på sin 20-årsdag. Det var i en konsert tillsammans med Ljungby kulturskola.

Foto Johan Carlsson

2 augusti: Premiäråret för sjuksköterskeprogrammet på Högskolecentrum i Ljungby fungerade bra. Inför höstuppstarten antogs 25 av totalt 203 sökande.

8 augusti: - Ljungby sitter på en historisk skatt, menade historikern Christer Ljungberg, och föreslog att man skall skapa en kulturpark med vikingatema.

17 augusti: När ett par veckor återstod till valet drabbade Ljungbys politiker samman i en valdebatt i tältet på Ljungbydagarna. Frågor om hur befolkningstillväxten ska öka och hur budgetunderskottet ska vändas togs upp.

21 augusti: Några ungdomar i Teater 16 i Ljungby fick uppdraget att göra en film om hur viktigt det är att gå att rösta. Innehållet, bland annat ett grovt språkbruk, fick en del att reagera kraftigt och Doris Nickel i SD undrade varför politikerna inte vågade censurera filmen.

4 september. Den enskilt största politiska händelsen inför valet blev Solen sken över torget, flera hundra åhörare var samlade och han slog fast att "vi har fått en välfärdskollaps".

Foto Dan Rapp

10 september. Dagen efter valet vaknade landet och även Ljungby upp till ett nytt och annorlunda politiskt landskap. Första resultatet: I Ljungby vann SD slaget om landsbygden i valet till riksdagen. Och (M) stärkte sitt grepp med tre extra mandat.

11 september. Electrolux koncernchef Jonas Samuelsson invigde det nya labbet i Ljungby. Och han hade bara gott att säga om världsbolagets enda producerande fabrik i landet - "jättelönsam".

20 september. "Omodernt, otydligt och orättvist". Så löd kommunens chefsjurist Katrin Nilssons omdöme när hon presenterade en rapport om arvodesreglementet i Ljungby.

25 september: Nedlagda Teliabutikens lokal får nytt liv när butikskedjan Ur och penn flyttar in. Något som ger tre Ljungbybor jobb.

22 oktober: . Under fyra dagar i sportlovsveckan (29 oktober-1 november) bjöd Sagobygden in till lett läger där ungdomar från årskurs 2 till årskurs 9 kunde få lära sig att utveckla sitt berättande tillsammans med andra. Mikael Thomasson och Ellen Sjömålen var ledare för berättandet på Kulturskolan liksom ledare för berättarlägret. På bilden tillsammans med eleverna på Kulturskolan, från vänster Isabelle Kjörsvik Jonsson, Tove Wadensjö, Malva Magnusson, Camilla Ismailov, Elsa Larsson, Meja Olsson Rodriguez och Muhammaed Abdulrahmin.

Foto Sven-Inge Idofsson

7 oktober: Föreningsdöden har länge härjat bland Sveriges föreläsningsföreningar. Men det visade sig att det i Torpa fanns en överlevare, som inte tycktes lida av några som helst krämpor. Beviset stod klart då Torpa föreläsningsförening firade 70 år.

8 oktober: Efter den heta sommaren visade det sig att även skogens djur hade påverkats. Årets älgkalvar var mindre och färre än normalt. Läsarna fick förklarat att när människan tycker att sommaren är dålig så tycker älgarna att den är bra.

20 oktober: Mer än 60 år efter premiären visas den klassiska naturfilmen "Sommaren på myren" än en gång i Ljungby kommun. Det var Södra Ljunga hembygdsförening som stod för arrangemanget och filmaren Owe Norrmans son Leif - som själv som ung grabb medverkade i filmen - skall visa den och berätta om hur den kom till.

24 oktober: Då Ljungby hamnade på en nionde plats över Sveriges fulaste städer satte Ljungbyborna fart med att motbevisa det påstådda. Hela 30 bilder togs emot av Smålänningen. "Här finns många vackra fina pärlor i Ljungby som man kan se och besöka. Nu tycker jag vi fokuserar på det vackra i Ljungby!" var det bland annat en som skrev, och fick tummen upp av tiotal andra.

14 november. Jessica Kreku var med om en vid Bräkentorp i Ljungby. Hon gjorde volt över hästen, landade på bakhuvudet, svimmade av och fick vänta flera timmar på hjälp.

Foto Martina Quinn

29 november: Det historiska beslutet om att Sagobygden kommer med på Unescos lista fattas på Mauritius. Sagobygden blir först från Sverige att hamna på listan som omfattar 20 platser i världen.

27 november: En ny form av luciafirande på en förskola i Ljungby väcker reaktioner. En del föräldrar tycker det är "rent trams", medan några andra tycker det är "innovativt".

22 november: Kalmars nya innovationscenter i Ljungby invigs. Det blev en innovativ invigningscermoni, som väntat. Härifrån ska mycket av containerlyft- och truckjättens affärsverksamhet och, inte minst, utveckling styras.

20 november: Katten Tiger kom hem efter två år på vift. Det ofattbara i hela historien är att han fanns bara fyra kilometer hemifrån.

19 november: Efter 25 år byggs nya lägenheter i Lagan. Det är gamla stationshuset i Lagan som ska rymma sju hyreslägenheter.

Han har även ordnat ögongodis för trafikanterna mellan Kånna och Ljungby med sin upplysta traktor.

3 december: Agunnarysstiftelsen anmäls av den lokale eldsjälen Krister Lindkvist till länsstyrelsen för granskning. Lindkvist anser att miljoner rullat i onödan på en renovering av lägenheter.

6 december: Trafikverket firade det officiella och efterlängtade startskottet för E4-ombyggnaden vid Ljungby. Bland annat gjorde landshövdingen Ingrid Burman, tillsammans med fyra föreskolebarn från Ekebackenskolan, handavtryck i betong som ska resas vid E4 som minne.

12 december: Kommunens utredning om K-G Sundgren (C), ordförande i tekniska nämnden, fått för mycket i arvode är klar. Det visar sig att K-G Sundgren ska betala tillbaka 244 495 kronor. Men felet visar sig bero på fel som begåtts i handläggningen på kommunen.

13 december: Förvaltningsrätten ger va-kritikerna Mats Höstbo, Lars-Erik Larsson, Christer Lööw och Kenneth Pettersson rätt och upphäver kommunens beslut om va till Bäck. Underlaget för fullmäktigebeslutet ansågs inte tillräckligt.

24 december: Ett 90-tal gäster deltog när Jul i gemenskap firades på Terraza i Ljungby. "Jättekul att det var så många som kom! Eftersom det är första gången vi arrangerar det visste vi inte riktigt hur många som skulle dyka upp", sa Ola Hansson, en av arrangörerna.