Polisen gjorde under torsdagen tillslag mot några fastigheter i södra Tingsryds kommun. Åtta män i åldrarna 40-60 år frihetsberövades och sitter anhållna misstänkta för delaktighet i omfattande tjuvfiske i insjöar. I dessa fall handlar det om medhjälp till grovt brott mot fiskelagen och häleri.

Sedan tidigare sitter två män häktade för grovt brott mot fiskelagen. Det var denna utredning som ledde fram till tillslagen mot de åtta män som nu gripits.

Polisen har beslagtagit fiskeutrustning, båtar, båtmotorer, kräftor, fisk(gös) och utrustning för att distribuera och hantera kräftor och fisk i stor omfattning.

Enligt polisens pressekreterare Robert Loeffel talar tillslaget för omfattande tjuvfiske och organiserad brottslighet.

Samtliga misstänkta är utländska medborgare.

Polisen uppmanar nu fiskerättsinnehavare, bland annat i Kronoberg, att se till sina fiskevatten då man misstänker att det kan finnas en större mängd nät och kräftburar ute i sjöarna som nu kan bli kvar där.

Vilka sjöar det rör sig om är oklart.

" Anträffas olovlig fiskeutrustning skall en polisanmälan göras. Polisen efterfrågar också tips om iakttagelser av misstänkta tjuvfiskare inom de aktuella länen och gärna med beskrivning av bilar eller registreringsnummer", skriver polisen i ett pressmeddelande.