Bedrägerierna går till så att man rings upp av någon som säger sig representera den bank man är kund i. Under samtalet luras bankkunden att logga in med hjälp av sitt mobila bank-id.

Sedan förmår bedragaren bankkunden att logga in med sitt bank-id ytterligare en gång vilket medför att ett nytt bank-id skapas. Då länsas kontot. Pengarna förs över av bedragaren till ett nytt konto som oftast innehavs av målvakter.

Pengarna tas företrädesvis ut i bankomater eller växlingskontor och ibland köps det även för pengarna i affärer, säger Lars-Ove Wessberg.

För den utsatta kan bedrägeriet bli mycket kostsamt.

Det kan handla om allt ifrån några tusenlappar till hundratusentals kronor som förs över. Den högsta summan som jag känner till ligger på 700 000 kronor, säger Lars-Ove Wessberg.

Bedragarna är ofta vältaliga och de ringer från telefonnummer som ser ut att komma från din bank. Brotten är svåra att utreda uppger Lars-Ove Wessberg.

Vi jobbar med den tekniska bevisning som vi kan få fram, men det är svårt. Och målvakterna säger inte så mycket.

Polisen jobbar aktivt med att få just målvakterna, som oftast är ungdomar, att förstå att de kan få stå till svars för penningtvättsbrott.

De kan bli dömda och skadeståndsskyldiga på mycket höga belopp, säger Lars-Ove Wessberg.

Budskapet till allmänheten är följande:

Blir man uppringd av banken behöver man aldrig uppge sitt bank-id. Uppmanas man att logga in är det fel.