Lisa Bjärbo är uppväxt i Ingelstad och hennes senaste två böcker utspelar sig delvis på den småländska landsbygden. I somras kom ungdomsromanen, "Inuti huvudet är jag kul", där huvudpersonen bland annat kämpar för att dölja sina problem med panikångest och social fobi. Hennes förra bok "Djupa ro" handlade bland annat om en begravning efter ett självmord.

I en intervju i Jönköpings-Posten i somras berättade Lisa Bjärbo om varför hon väljer att närma sig dessa ämnen i sina romaner:

– Att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män handlar för mig om att män inte får lära sig prata om känslor. Och det är det största samhällsproblemet vi har. Så då tänkte jag: jag skriver en bok om det här.

Lisa Bjärbo debuterade 2006 och har sedan skrivit flera egna böcker för olika åldrar, men också samarbetat med andra barn- och ungdomsboksförfattare, framför allt med författaren Johanna Lindbäck som hon skrev boken "Vi måste sluta ses på det här sättet" med och som också är hennes kollega i podden "Bladen brinner".

Astrid Lindgrens-pris delas ut varje år på Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november.