För mindre än ett år sedan dömdes den 30-årige Ljungbybedragaren till sex års fängelse, detta efter att han hade lurat till sig 8,2 miljoner kronor genom grova bedrägerier. Nu åtalas han på nytt vid Växjö tingsrätt.

Den här gången är bedragaren, som har suttit häktad i drygt två månader, misstänkt för tre nya fall av grovt bedrägeri. Han har mellan i början av 2016 och maj 2017 lurat till sig närmare 9,5 miljoner kronor av totalt tre män, enligt åklagaren.

En äldre man, hemmahörande i Ljungby, har blivit av med 6,7 miljoner kronor. En annan man har blivit av med runt 2,2 miljoner och en tredje man har blivit av med cirka 600 000 kronor.

Enligt åklagaren har bedragaren använt ett flertal olika tillvägagångssätt för att lura männen. 30-åringen har uppgett att han var i stort behov av att låna pengar för att betala av en skuld till ett mc-gäng. Han har utgett sig för att vara olika banktjänstemän och i samband med det krävt ett flertal överförings- och växelavgifter. Han har också utgett sig för att vara en man med avsevärda tillgångar i Monaco, som vet hur man förvaltar pengar.

Till sin hjälp har bedragaren haft en tidigare ostraffad 72-årig man, som är bosatt i Ljungby kommun. Åklagaren menar att mannen har medverkat i telefonsamtal och tagit emot pengar på sitt konto. Åtal väcks därför även mot honom på fredagen. Brottsrubriceringen blir grovt bedrägeri eller medhjälp till samma brott, alternativt grovt penningtvättsbrott.

Utöver de båda männen kommer även två kvinnor att åtalas i härvan. Bedragarens fru och svärmor misstänks nämligen för grovt penningtvättsbrott. Enligt åklagaren har duon tagit emot och hanterat delar av den summa pengar som männen har lurat till sig.

Bedragaren, den 72-årige mannen och de båda kvinnorna nekar till brott.