– Folk gick ut från Grand och grät efter att ha hört hans föreläsning, de var väldigt rörda, säger den man från Ljungby som var kontaktperson åt bedragaren vid hans föreläsningar.

Den 30-årige bedragaren i Ljungby som Smålänningen har skrivit ett antal artiklar om var i början av 2015 ute på en mindre föreläsningsturné.

Mannen hade dömts till skyddstillsyn för bedrägeri i december 2011.

I september 2016 dömdes han till sex års fängelse

Sedan förrförra söndagen sitter mannen häktad

Men vintern och våren 2015 var tanken att han skulle åka runt och föreläsa om sitt liv.

Planen var att han skulle föreläsa i Ljungby, Markaryd, Hässleholm och Halmstad till att börja med.

Men han kom inte längre än till Grand i Ljungby och Markaryds kulturhus.

I början på februari föreläste han på Grand i Ljungby. Den 26 februari 2015 hade turen kommit till Markaryds kulturhus.

Innan det gick han ut på Facebook och marknadsförde sin föreläsning.

Han välkomnade alla Markarydsbor och skrev att han med sin föreläsning ville få stopp på mobbning. Dessutom rekommenderade han folk att komma i tid för att få en garanterad sittplats.

Bedragaren påpekade att det var verklighetsbaserade händelser från hans liv.

– Först kändes det lite oseriöst, vi var skeptiska. Han kom in som en virvelvind och hade marknadsfört det utan att ha bokat lokalen. Nu lyckades vi lösa det, och hans föreläsning var faktiskt mycket bra, minns Arne Lindman, ungdomssamordnare i Markaryds kommun.

– Det var en väldigt gripande föreläsning, man kände med honom. Han berättade att han hade hamnat i träsket redan som liten och att han mer eller mindre hade varit prostituerad, fortsätter han.

Den dömde bedragaren föreläste från klockan 19.00 till 21.00. Han fick inget betalt för det.

– Det var gratis inträde, men det kom inte så mycket folk. Han hade själv med sig ett sällskap på ett 20-tal personer och sedan kom det kanske ett 30-tal Markarydsbor, berättar Arne Lindman.

Bedragaren bjöd på kaffe och fika i pausen och det var tiggare som serverade åhörarna.

Det berättar den kontaktperson från Ljungby som hjälpte bedragaren med föreläsningarna och som vill vara anonym.

– Han hade ett tiotal tiggare och dessutom några goda vänner från Ljungby med sig som serverade kaffet och fikat i Markaryds kulturhus, säger han.

Kontaktpersonen gjorde bland annat affischer om föreläsningen åt bedragaren som de delade ut i Hässleholm och Halmstad.

– Men det blev inga föreläsningar där, han tröttnade på föreläsningarna när han såg att han inte tjänade några pengar på det. Han ville ha betalt för föreläsningen i Markaryd, men det fick han inte.

Bedragaren tog däremot inträde på Grand i Ljungby med ett 100-tal betalande, enligt kontaktpersonen.

Eftersom han bjöd på kaffe och fika i Markaryd gick han med förlust. Men bedragaren fick ett fint gensvar från åhörarna.

Inför föreläsningen i Markaryd använde han några lyriska citat på Facebook som tycks komma från några som hade hört hans föreläsning och som tyckte att den var fantastisk.

– Det där hittade han nog på själv, tror kontaktpersonen. Men det satt faktiskt folk och grät under hans föreläsning, och i Ljungby gick en del ut från Grand gråtande. Han berättade att ingen hade tagit honom på allvar och att varken socialen, lärare eller rektorer trott på honom och publiken trodde det var sant, säger kontaktpersonen.