I onsdags inleddes rättegången i Växjö tingsrätt mot Ljungbybedragaren, hans fru och svärmor och en 72-årig från Ljungby kommun.

Rättegången fortsätter på fredagen och på måndag. Bedragaren åtalas för grovt bedrägeri i tre fall och penningtvättsbrott, grovt brott.

Han misstänks ha lurat sig till totalt runt 9, 5 miljoner kronor från tre män i Ljungby, Falkenberg och Kristianstad. Detta ska till största del ha skett från början av 2016 till maj 2017.

Bedragarens fru och svärmor åtalas för penningtvättsbrott, grovt brott. Den 72-årige mannen, som ska ha hjälpt honom, åtalas för grovt bedrägeri och penningtvättsbrott, grovt brott.

Bedragaren har nu suttit häktad sedan i mitten av juni. hade slagit till vid en husrannsakan i tre fastigheter i Ljungby i början av juni och gripit bedragaren och hans fru och svärmor.

Det som hade lett till den polisaktionen var att polisassistenten Andreas Arvidssons hade fått veta att en man i Ljungby kommun hade blivit bedragen på mycket stora summor pengar av en känd gärningsman.

En polisanmälan upprättades av Andreas Arvidsson. Gärningsmannen var den bedragare som nu åtalas, han misstänktes för grovt bedrägeri.

Samme polis, Andreas Arvidsson i Växjö, har sedan skött förhören med bedragaren under utredningen.

Han hade förberett sig ordentligt inför de förhören genom att prata med poliser som tidigare har förhört bedragaren, som Henrik Johansson vid polisen i Ljungby och Andreas Jörnefeldt vid Växjöpolisen.

– Den här mannen är mycket svår att förhöra, han är en mästerbedragare. Han är fantastiskt manipulativ. Helt otroligt, det märkte jag av i förhören. Han försökte vända det till att det var synd om honom, berättar Andreas Arvidsson.

– Det var mycket sådant spel i början av förhören. Man får känna av honom hela tiden, och inte bygga upp en relation till honom.

https://www.smalanningen.se/article/det-finns-en-hotbild-mot-ljungbybedragaren/

Bedragaren har nu suttit häktad i Växjö i över två månader trots att han har ett läkarintyg på att han lider av svår cellskräck.

Man kan ju undra hur han har mått.

– Ja, han har velat ge sken av att må dåligt under förhören, han har gråtit och brutit ihop. Men det har vi plockat ur honom, förklarar Andreas Arvidsson.

– Vi visste ju hur han skulle bete sig, men när han såg att vi snabbt genomskådade honom så slutade han med det spelet och sedan var han ganska samarbetsvillig. Men han medger ju inte att han har begått några brott, han hävdar att det är lånade pengar.

Polisen verkar ha lagt ned stora resurser på den här brottsutredningen.

Totalt har ett 20-tal poliser jobbat med den och hela tiden har 8 till 10 poliser jobbat med den, enligt Andreas Arvidsson. Ett antal poliser vid bedrägerisektionen i Kalmar och Växjö har varit sysselsatta med det.

Fem poliser i penningtvättsgruppen i Malmö har hjälpt till med att spåra pengar och följa pengarnas väg genom kontoutdrag och överföringar i bankkonton.

Totalt är bedragaren misstänkt för att ha lurat tre män på 9, 5 miljoner kronor. Den största summan, 6, 7 miljoner kronor, ska han ha lurat av en 76-årig man i Ljungby kommun.

Runt 650 000 kronor lurade han en 58-årig man i Falkenberg på. En 62-årige mannen i trakten av Kristianstad har blivit lurad på runt 2, 2 miljoner kronor.

– Det är mycket tragiskt, de har lånat pengar för att låna ut pengar till honom och skuldsatt sig. Men han är som sagt otroligt manipulativ och han lyckas ju hitta personer som är snälla och som vill låna ut pengar till honom.

På något sätt har bedragaren även fått en 72-årig man från Ljungby kommun att bli hans medhjälpare. Det är vad polisen misstänker i alla fall.

Den 72-årige mannen satt anhållen i slutet av juni i den här utredningen. Han är inte känd hos polisen sedan tidigare och han är ostraffad. Mannen åtalas för grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.

– Han har hanterat pengar åt bedragaren, han har tagit emot pengar av honom och satt in dem på olika konton och flyttat pengar åt honom. Men han nekar till brott, säger Andreas Arvidsson.

– Han kom in väldigt sent i utredningen. Det är mycket märkligt att han är medgärningsman, han ska inte ha fått någonting för att han har hjälpt bedragaren. Men han känner bedragaren sedan många år, de var grannar i bedragarens ungdom.

Bedragaren dömdes i Växjö tingsrätt till sex års fängelse i september 2016 för grovt bedrägeri efter att ha lurat sex personer på 8, 2 miljoner kronor.

Bedragaren överklagade domen till hovrätten i Jönköping. Men förhandlingarna fick ställas in efter att bedragaren lämnat in ett läkarintyg om att han inte kunde närvara på grund av att han mådde dåligt psykiskt.

– Den stora förhoppningen från vår sida är att han sitter häktad till han börjar avtjäna sitt 6-åriga fängelsestraff och att han döms till några års fängelse till för de nya bedrägerierna. Han har ju begått nya bedrägerier under förra året och i år samtidigt som den förra rättsprocessen pågick, påpekar Andreas Arvidsson.

Om han döms för de nya bedrägerierna också och även den domen överklagas skulle det kunna bli så att man bakar ihop båda de överklagandena i hovrätten, tror Andreas Arvidsson.