Den huvudmisstänkte tidigare dömde bedragaren erkände redan vid fredagens rättegångsförhandlingar stora delar av det han stod åtalad för. Han medgav då att han hade lurat en 76-årig Ljungbyman på stora belopp genom att låtsas vara ett antal olika personer och förställa sin röst under en otal olika telefonsamtal och telefonkonferenser.

I de delar av åtalet som gäller bedrägerier mot en 58-årig man från norra Skåne och en 62-årig man i Halland nekar Ljungbybedragaren dock till anklagelserna. Han hävdar istället att männen gett honom pengarna i utbyte mot sexuella tjänster.

Sammanlagt handlar det om 9,5 miljoner kronor som bedragaren ska ha lurat av de tre männen.

Mannens försvarsadvokat hade inte mycket att tillföra i den del som bedragaren erkänt, men menar i de övriga fallen att rätten bör pröva om det verkligen handlar om vilseledande bedrägerier i samtliga fall, och inte om lån eller gåvor som mannen tjatat sig till. Ord står mot ord, menar han.

En 72-åring man, samt bedragarens fru och svärmor stod åtalade för att ha hjälpt den huvudmisstänkte.

Åklagarens bedömning vad gäller 72-åringen är att han inte varit medveten om hela bilden, men att han har förstått delar av det som pågick, och att det sammantaget finns grund att döma mannen för medhjälp till grovt bedrägeri. Åtalspunkten för grovt bedrägeri väljer han dock att lägga ner, då brott inte kan styrkas.

Vad gäller frun och svärmodern anser han att de bägge två måste ha varit medvetna om att någonting var fel.

– Samtliga ska dömas, anser åklagaren, som för den 30-årige tidigare dömde bedragaren yrkar på ett flerårigt fängelsestraff.

Maxstraffet för grovt bedrägeribrott är sex års fängelse, och det anses fullt rimligt i det här fallet. Straffvärdet kan dock påverkas av det faktum att han ännu inte tjänat av sitt förra straff, samt att två av brotten har begåtts redan före den förra rättegången.

För 72-åringen del yrkar åklagaren på villkorlig dom och böter. Vad gäller frun och svärmodern yrkas på fleråriga fängelsestraff.

Såväl bedragaren själv som hans fru kommer att fortsätta vara häktade till dess att domen meddelas i slutet av nästa vecka.

Försvaret yrkade på att en psykiatrisk undersökning bör göras innan straff utdöms, men fick inget gehör.