Mannen, som är i 30-årsåldern och kommer från Ljungby, dömdes så sent som i september till två års fängelse för grovt bedrägeri. Det efter att ha lurat tre män på sammanlagt 9,5 miljoner - brott som han till stor del kom att erkänna under rättegångens andra dag.

Redan i september 2016 dömdes mannen dock för liknande brott. Domen då blev sex års fängelse, och orsaken var att han hade lurat till sig över åtta miljoner kronor från sex personer. Den här domen, till skillnad från den nya, valde han att överklaga.

Men när fallet skulle upp i hovrätten i Jönköping samma höst fick förhandlingarna ställas in. Orsaken var att mannen hade ordnat ett läkarintyg, där det stod att han mådde för dåligt psykiskt för att kunna delta. (Även tingsrättsförhandlingarna hade tidigare dragit ut på tiden av samma anledning.)

I väntan på att han skulle må tillräckligt bra för att förhandlingarna skulle kunna hållas i Jönköping gick mannen så fri på Ljungbys gator, och det var delvis under den här perioden som han begick de nya brott som han dömdes för nu i höst.

Det var i en gryningsräd i juni i år som han till slut greps och häktades för de nya brotten.

Den här veckan var det tänkt att förhandlingarna gällande hans överklagan av den första domen, från 2016, äntligen skulle hållas.

– Förhandlingarna var planerade till tisdagen, onsdagen och torsdagen. Men i slutet av förra veckan beslöt sig mannen för att återkalla överklagandet i frågan om skuld och skadestånd, berättar Glenn Karlsson, som varit föredragande i det här målet.

Bedragaren har med andra ord valt att acceptera tingsrättens dom, och är beredd att ta sitt straff.

– Det som blev kvar för oss att pröva var påföljden. Domen kommer att meddelas den 5 december, berättar Glenn Karlsson.