– I första hand ville han bli frisläppt, och i andra hand ville han att restriktionerna mot honom i häktet skulle slopas. Men det är risk att han begår nya brott och att han förstör utredningen, förklarar Jonny Filipsson, åklagare i Växjö.

Den 30-årige mannen är sedan tidigare dömd till sex års fängelse för grovt bedrägeri.

Han dömdes i höstas vid tingsrätten för att ha lurat sex personer på drygt 8 miljoner kronor totalt.

Men nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri.

Sent på måndagseftermiddagen hölls förhandlingar om mannen inför stängda dörrar i tingsrätten i Växjö.

Åklagaren begärde förlängd häktningstid i 14 dagar för att väcka åtal och Växjö tingsrätt gick med på det.

Åtal ska därmed väckas vid tingsrätten senast den 10 juli 2017, kl. 11.00.

– Han hade själv begärt en ny häktningsförhandling, han ville bli frisläppt. Men utredningen är inte klar och det är risk att mannen begår nya brott och att han förstör utredningen, förklarar Jonny Filipsson, åklagare i Växjö.

– Utredningen går framåt och det ser bra ut, enligt utredarna. Man förhör personer och vidtar andra åtgärder som jag inte kan berätta om, fortsätter han.

Den misstänkte bedragaren har restriktioner i häktet vid kontakter med omvärlden.

Om en åklagare misstänker att bevis kan förstöras eller att utredningen av brottet hindras om en häktad har kontakt med omvärlden, kan domstolen ge åklagaren tillstånd att fatta beslut om den som häktats ska ha restriktioner.

Den misstänkte bedragaren ville bli av med de restriktioner som gäller för honom i häktet.

– Varje gång han ska få besök av någon eller få brev eller telefonsamtal måste det prövas av åklagare om han ska få det. Han ville att de restriktionerna skulle slopas, berättar Jonny Filipsson.

Men tingsrätten gick inte med på det. Man menar att det är risk att bevis kan förstöras eller att brottsutredningen kan hindras om man släpper på restriktionerna för den misstänkte bedragaren.

Åklagaren har därför alltjämt tillstånd att meddela beslut om restriktioner.

I förra veckan beslutade tingsrätten i Växjö om förlängd åtalstid för bedragarens fru efter begäran från åklagare Yvonne Rudinsson. Hans fru sitter häktad för grovt penningtvättsbrott.

Ljungbybedragarens svärmor som häktades för grovt penningtvättsbrott har släppts på fri fot.

Orsaken är att det inte längre finns risk att hon undanröjer bevis eller förstör brottsutredningen på annat sätt. Men hon är fortfarande misstänkt för brott.