Kvinnliga toppolitiker från Asien, Afrika och Östeuropa har besökt Sverige och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Besöken är en del av ett 18 månader långt ledarprogram för att utbyta erfarenheter och öka kunskapen om välfärd, politiskt ledarskap och demokratin.

Efter ett par dagar i Stockholm kom Kedress Mutabazi och Stella B Chilonda på besök till Ljungby. Kedress Mutabazi är vice borgmästare i staden Kabale i Uganda som har runt 50 000 invånare. Stella B Chilonda är rådgivare i staden Mumbwa i Zambia som har över 270 000 invånare. De uppskattade sitt besök i Sverige och Ljungby.

– Det första man tänker på är renligheten, här finns inget skräp på gatorna. Vi var och besökte Bredemads återvinningsstation, det är fantastiskt hur Sverige använder sopor för att värma upp sina hus, tycker Kedress och Stella.

Besöket fortsatte sedan till Region Kronoberg, OECD i Växjö, Ikea och kommunhuset i Ljungby. OECD är en internationell samarbetsorganisation som gör djupodlade analyser över regioners förutsättningar i en globaliserad ekonomi.

– Vi hade många svåra frågor men fick bra svar tillbaka.

Under dagarna i Sverige har Kedress och Stella fått lära sig mycket om hur landet fungerar, bland annat det svenska skattesystemet.

– Där har vi mycket att lära. Hemma går pengarna direkt till den centrala regeringen och vi har inget att säga till om. Det går inte att arbeta utan finansiering, säger Stella som berättar att hon just nu har fem projekt hemma i Mumbwa som hon betalar ur egen plånbok.

– Men hur länge kan jag göra det? Det är ju pengar som jag ska lägga på mina egna barn.

– Vi har mycket korruption, i Sverige är regeringen och politiken väldigt transperent. Utvecklingen går åt rätt håll, men vi är inte där än, berättar Kedress och Stella.

Under torsdagen lämnade Kedress och Stella Ljungby, snart åker de hem till Afrika igen. Men de tar med sig mycket från besöket i Sverige.

– Det har varit en väldigt inspirerande upplevelse, jag känner verkligen att jag har breddat horisonten och nu har en ny dimension i mitt ledarskap. Vi har stora utmaningar framför oss och har mycket att lära av Sverige, vi känner oss definitivt mer förberedda, avslutar Kedress Mutabazi och Stella B Chilonda.

Carina Bengtsson var besökarnas mentor under vistelsen i Ljungby, även hon lärde sig en hel del.

– Det har varit otroligt lärorikt och en riktig tankeställare att få höra om deras utmaningar och situationen i deras länder. Vi i Sverige ska självklart göra det så bra som möjligt för oss själva efter våra förutsättningar, men i jämförelse så har vi kanske inte så stora utmaningar, vi har det otroligt bra.

Det här var femte gången som programmet anordnades med SKL som samarbetspart och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati som ansvarig. Utöver Ljungby fick även Haparanda, Klippan, Kristinehamn, Lidingö, Mora, Torsby, Trosa, Västerås, Örebro kommun samt landstingen i Kalmar och Stockholm besök av kvinnliga toppolitiker från Asien, Afrika och Östeuropa.