Bostadsmarknaden var lugn i november. Både villor och bostadsrätter låg stilla i pris i landet i stort. Men på sikt finns ökningar.

Årstakten ligger nu på en ökning med sju procent för bostadsrätter och en ökning med nio procent på villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Jönköpings län avviker från riket genom att villapriser har ökat, femton procent, mer än i landet i övrigt.

Bostadsrätter i länet har också stigit hela femton procent på årsbasis. Kraften i detta kommer mest från Jönköping där lägenheterna stigit nitton procent på ett år. Även villorna har ökat i pris men här finns värre prisstegringar utanför Jönköping.

I Nässjö har villor blivit nitton procent dyrare under året och i Vetlanda och Gnosjö steg priserna med sexton och fjorton procent under de gångna tolv månaderna.

I november har vi sett en kraftig minskning av bostadsutbudet i Sverige. Antalet nya villor som kom ut på marknaden var nitton procent lägre i november i år jämfört med motsvarande period förra året. För bostadsrätter var minskningen fjorton procent, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.