Det var i torsdags eftermiddag som branden rasade och förstörde det mesta i sin väg. JRAB i Vaggeryd bedömer att upp till 80 procent av hela anläggningen nu har totalförstörts.

Tidigt under fredagsmorgonen fortsatte räddningstjänstens insats vid brandplatsen, då var beskedet att branden var under kontroll.

– Nu handlar det om att begränsa spridningen, det är inte särskilt självklart hur vi ska göra detta. Vi har försökt ta hjälp av ett antal experter på nationell basis för att se vilken som är den bästa metoden att göra det på. Vi har många överväganden att ta hänsyn till, säger räddningstjänstens David Högberg, som bland annat lägger till att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, den statliga myndigheten, är inkopplad.

Vad är det som gör att det kräver en sådan expertis?

– Framförallt för att få bort röken från allmänheten och hur det kan påverka samhället i övrigt. Det är saker som man varken kan säga ja eller nej på. Ingen brandrök är hälsosam, därför vill vi uppmana folk att vara försiktiga och det var därför som vi tidigt gick ut med ett allmänt meddelande. Vi har också sett att det fått goda effekter, säger David Högberg.

Trots att röken fortfarande var märkbart synlig under fredagen höll kommunens förskolor och skolor öppna.

Eftersom branden påverkade alla skolor olika fick skolorna själva bedöma hur skoldagen såg ut för eleverna. Om vindarna fortsätter på samma vis som nu, är uppfattningen att röken inte kommer sprida sig in över centrum, utan dra sig ut mot Vaggeryds norra sida.

Mycket av de sopor som fortfarande står i lågor kommer man låta brinna ner till grunden för att få röken att stiga uppåt på ett så naturligt sätt som möjligt och då minska att skadlig rök sprids över samhället.

Samtidigt har polisen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. När räddningstjänstens insats är färdig kommer området att spärras av.

– Det kommer att ta flera dagar innan tekniker kan undersöka platsen, konstaterar Erik Thulin, pressansvarig hos polisen.

Ulf Abrahamsson, platschef på JRAB, besökte brandhärjade området även under fredagen. Han var bedrövad över synen han mötte.

– Jag har sovit lite, men inte särskilt gott. Det är mycket som snurrar i huvudet just nu, säger han.

Det lär dröja till halvårsskiftet 2017 innan JRAB i Vaggeryd kan ha full produktion igen.