Branden som startade i söndags har som störst varit nära 500 hektar. Vädret under tisdagen och onsdagen har varit gynnsamt för släckningsarbetet, med regn och svag vind, så nu är brandområdet runt 300 hektar stort, meddelar räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Natten till onsdagen arbetade omkring 45 personer från räddningstjänsten och försvaret vid branden. Man jobbade för att blötlägga hela området runt branden och kunde även avancera inåt på vissa ställen.

Under onsdagen förstärkte man sedan med mer resurser. Fortfarande är över 200 personer inblandade i insatsen. Målet för onsdagen var att släcka punkter som brinner inne i området, att säkerställa begränsningslinjera och jobba sig inåt.

Vi ska försöka få en bild av var det är som varmast och gå in och punktera de zonerna, säger Johan Nilsson till TT.

Läget anses i nuläget stabilt i de områden som tidigare var mossbeklädda, där har vegetationen brunnit ner. I de områden där det finns skog finns glödbränder som skulle bekämpas under onsdagen, skriver räddningstjänsten i pressmeddelandet.

Helikoptrar vattenbombar området också på onsdagen och för privata flyg, helikoptrar och drönare. Räddningstjänsten vädjar till allmänheten om att flygförbudet efterföljs för att inte äventyra flygsäkerheten. Transportstyrelsen har i nuläget avlyst luftrummet fram till klockan 24.00 på söndag.

Branden har nu pågått i fyra dagar och man vet inte hur länge insatsen på platsen kommer att pågå.

Vi gör personalplanering fram till söndag. Men det är inte helt orimligt att vi håller på en bit in i nästa vecka, säger Johan Nilsson.

Ännu är det oklart hur branden startade.