I sex år ha Fredrik Brandt, som tävlar för SMK Ljungby startat i Novemberkåsan och han ha kommit i mål varje gång. Det här året var det den sjunde starten för  Brandt.

– Blött, skitigt och man frågar sig nästan varje gång vad man håller på med men ändå står man där på startlinjen när årets Novemberkåsa ska köras, förklarar Fredrik Brandt.

Kåsan är en tävling där man kör ett varv på förmiddagen mellan 9-14 för att sedan sätta på lysen på motorcyklen och starta om vid kl 17 och köra två varv på natten. För de som kommer i mål är det runt 02-05 på söndagsmorgonen.

Man kör alltså tre varv totalt och åker runt 36-38 mil under en kåsa. I fjol var det endast 17 som kom i mål av drygt 190 startande. I år startade 197 st och 119 kom i mål.

Årets kåsa var lite mer åkbar, det var torrare och inte så mycket kärr som man kunde köra fast i.

– Men en kåsa är aldrig lätt och det går inte beskriva hur påfrestande det är, inte bara fysiskt utan också psykiskt. Mitt i mörkret ute i skogen kan du köra ner cykeln i ett kärr och där stå du helt själv och ska försöka få upp den. Det frestar kroppen väldigt mycket psykiskt och det kan vara väldigt lätt att ge upp, menar Brandt.

– Man kan säga att man åker Vasaloppet men när man kommer i mål i Mora ta man på pannlampan och åker tillbaka. Då börjar man likna lite hur pass tufft det är men jag tror ändå en kåsa kan vara värre.

Fredrik Brandt kom i mål i sin sjunde kåsa och blev 13:e man i senior/elitklassen. Körtiden hamnade på 8 timmar och 4 min och däröver en massa timmar på transporter till provenspo.