Sedan tidigare finns Chromebooks, tack vare ett bidrag från Agunnarydsstiftelsen, i klasserna 4-6 på Agunnarydskolan.

– Där är de helnöjda, berättar Torsten Mässgård, IKT-utvecklare på Ljungby kommun.

Nu är det alltså sjuorna på Åbyskolans tur att bekanta sig med Chromebooks, som kan beskrivas som en hybrid mellan dator och läsplatta.

– Det är en PC fast med Googles operativsystem, förklarar Torsten.

Inför starten har Ljungby kommun skaffat en egen Google-domän, och det är till den som eleverna ansluter sig då de loggar in.

Det var lite julaftonkänsla i sal A8 på Åbyskolan på måndagen då det blivit dags för utdelning och en första introduktion.

När Smålänningen besöker skolan är genomgången för klass 71 just färdig. Elin Petersson, Linn Johansson och Elin Johansson är tre av eleverna i klassen, och de tror att det kommer att funka fint med Chromebooks.

– De verkar bättre och lättare. Det blir bra! säger de.

Näst på tur är klass 73. Torsten Mässgård börjar med att instruera eleverna hur de ska förvara datorena, och strax därpå är det dags för utdelning.

– Jag tror det blir bra! säger Joel Eriksson när han fått sin Chromebook, och hans klasskamrater verkar hålla med, även om det hörs en och annan suck då Torsten berättar att det inte går att ladda ner några program eller spel.

Upplägget med Chromebooks är det samma som för de bärbara datorerna; eleverna hyr dem gratis under de tre år de går på högstadiet.

På Åbyskolan finns nästan alla läroböcker numer digitalt, och skolans it-stöd Henrik Johansson ser flera fördelar med de mindre datorer som nu kommer att användas av sjuorna.

– Nu får alla samma programvaror, och det är en trygghet både för dem och för oss, menar han.

Det blir heller inte lika sårbart om en elev glömmer sin dator hemma eller på skolan, eftersom allt material finns på Google drive.

– Det går att logga in från en annan dator, och det går även att jobba offline, berättar han.

Faller projektet väl ut kommer sjuorna även på Kungshögs- och Astradskolan att få de mindre, smidigare datorerna till nästa läsår.

En Chromebook av den modell som nu testas på Åby kostar runt 60 procent av vad de nuvarande datorerna gör. Tanken är att de pengar som kommunen sparar på att byta ska investeras i än fler Chromebooks, som då ska komma eleverna även i årskurs 4-6 till godo.

– Detta blir spännande! Många kommuner har redan Chromebooks, och erfarenheten från dem och från Agunnaryd är att det fungerar jättebra, berättar Torsten, som ser många fördelar.

– Den är våldsamt snabb, eftersom det inte finns en massa drivrutiner. Eftersom den har ett eget antivirusprogram som känner av när uppdateringar behövs så är den är i princip virusfri. Trots att den är liten och nätt är den ändå ljusstark, säger han.

Också rent pedagogiskt ger bytet nya möjligheter, inte minst med delade dokument, det vill säga dokument som flera kommer åt och kan läsa och skriva i samtidigt.

Nackdelar då, sådana måste väl också finnas?

– Det går bara att använda program som går via webben, och man går därför miste om program som måste installeras via Windows. De flesta program i dag går att ersätta med appar, men vi kommer säkert stöta på program som inte finns online, säger Torsten.

För att ändå kunna jobba i ett sådant program krävs en PC, så helt kan inte de vanliga datorerna fasas ut.

På samma sätt går det, som tidigare nämnts, heller inte att ladda ner spel som inte är internetbaserade, vilket säkert kan vålla viss irritation hos en del elever.