Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

– Det är fantastiskt att se godheten och viljan att hjälpa andra, säger Annika Kling efter att redan summerat över 500 medlemmar i gruppen ”Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

Hur man förhåller sig till förändringen i vårt samhälle på grund av coronaviruset varierar men kreativiteten stor. En av de kreativa i Älmhult är Annica Kling.

– Äldre människor ska inte behöva känna sig strandsatta då de inte ska gå ut och handla bland folkmassor. Och skulle man bli sjuk ska man vare sig utsätta sig själv eller andra för att smitta eller bli smittad, säger Annica Kling, Älmhult.

Därför startade Annica Kling upp Facebookgruppen som heter; Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

Responsen är stark och redan har gruppen över 500 medlemmar.

– Det är fantastiskt att se godheten och viljan att hjälpa andra, säger Annica Kling.

Ser stor hjälpsamhet

Människor i gruppen erbjuder sig att hjälpa till:

”Jag vill erbjuda mig hjälp till de äldre och handla åt dem. Vet ni några som är isolerade som gärna vill ha hjälp så hör av er.”

”Jag kör mellan Killeberg och Växjö dagligen med egen bil och har även möjlighet att göra avstickare längs med vägen om det skulle behövas”.

”Jag kan hjälpa till med både det ena och det andra längs med vägen mellan Vislanda och Älmhult”.

”Jag driver Budfirma i Älmhult, och har trafiktillstånd för att köra yrkesmässig trafik. Vi kör dagligen runt i hela Älmhults kommun med paketgods, det vill säga Göteryd, Delary, Häradsbäck, Virestad, Eneryda, Liatorp, Diö och Älmhult, detta har vi gjort i cirka 15 år så vår förmåga att hitta rätt stuga är ganska stor. Vet ni någon mataffär i Älmhults kommun som behöver hjälp med att få ut sina matkassar. Går det bra att förmedla dom att kontakta oss för leveranser. Så skall vi göra vad vi kan för att försöka hinna med och lösa detta så smidigt som möjligt”.

Någon gör ett inlägg om hur man når dem som inte har Facebook och svaret kommer fort.

Lägg brev till din granne

En lapp att skriva ut och lägga till grannarna är skapat på en Ljungbysida där tanken är densamma – att erbjuda sin hjälp.

”Om någon sitter i karantän och börjar känna att det är långtråkigt och behöver förströelse så har jag veckotidningar som jag gärna lämnar ifrån mig”.

Veckotidningarna är hopplockade och Annica Kling i Älmhult beredd att leverera dem.

– Det började med att det startade en hjälpgrupp i Stockholm och nu finns det en mängd ute i landet.

– Vi är redan 500 medlemmar bara i Älmhultsgruppen, långt fler än vad jag vågat hoppats på och det kommer in nya medlemmar hela tiden. I dag kommer jag även att ta kontakt med kyrkan och kommunen för att tala om att vi finns som en extra resurs.

Handlar även om isolering

Annica berättar att behovet är stort och att det inte bara handlar om att få mat till sitt hus.

– Många är ensamma och lite oroliga och behöver få prata bort en stund. Någon som är sjuk eller äldre kanske har en hund som behöver komma ut. Det kan vara att hämta medicin på apoteket eller ha någonting att göra.

– Man kan hjälpa till på många olika sätt. Att bara veta att det finns någon att ringa som bryr sig och är beredd att hjälpa till är hur värdefullt som helst.

Annica är glad över alla människor som visar sig finnas till när det krisar.

Dock tycker hon att det är viktigt att varna för att det finns de som inte har ärligt uppsåt.

Därför har hon även lagt till en text om hur man ska hantera exempelvis handling.

Annica skriver; ”Vi uppmanar alla som behöver hjälp att själv ta kontakt med hjälpare, med grannar, anhöriga och vara extra vaksam. Lita på din magkänsla, tala gärna i telefon innan, se om ni har några gemensamma bekanta, ge inte ut personuppgifter, kort etcetra. Låna inte ut pengar eller förbetala. Går det att lösa så swisha när du fått varorna och sett kvittot eller betala med kontanter”.

– De bevingade orden ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”, är sanna. En kris som denna måste vi rida ut tillsammans, säger Annica Kling.