Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona. Region Kronoberg bör förbereda för ökad psykisk ohälsa

Den pandemi världen just nu är mitt i – Covid-19-pandemin – kommer sätta sina spår i både vården och i ekonomin, men även få konsekvenser för den psykiska hälsan. Att förlora en anhörig, bli arbetslös eller gå i konkurs är för många personliga trauman som inte sällan leder till psykisk ohälsa.

Det är viktigt att Region Kronoberg är väl förberett och kan erbjuda kronobergarna det stöd och den hjälp de behöver i och efter coronakrisen. Vi socialdemokrater har därför i en skrivelse föreslagit att en arbetsgrupp med uppdraget att se över hur Region Kronoberg på bästa sätt kan såväl förebygga och som förbereda för en ökad psykisk ohälsa bland Kronobergarna tillsätts.

Arbetsgruppen bör vara multiprofessionell och sektorsövergripande – med representanter från bland annat psykiatri, suicidprevention, folkhälsa och näringsliv och bör regelbundet rapportera till regionstyrelsens arbetsutskott, så att nödvändiga beslut kan tas och resurser kan tillföras snabbt. Särskilt viktigt är det att arbetsgruppen ser över hur Region Kronoberg på ett effektivt sätt kan nå ut till så många som möjligt med information om att hjälp finns att få. Vi får inte lämna någon Kronobergare efter i detta.

Här och nu är det först och främst den fysiska vården fokus ligger på och det med rätta, men vi får inte glömma vilka konsekvenser en pandemi kan få för den psykiska hälsan.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel