Nilfeber har brett ut sig över Europa och rekordmånga sydeuropéer har insjuknat, skriver nyhetsbyrån TT.

De värst drabbade länderna är Italien, Rumänien, Ungern, Serbien och Grekland men på grund av den varma sommaren har sjukdomen även letat sig längre norrut.

– För första gången har man identifierat smittade fåglar och hästar i Tyskland. Sjukdomen har upptäckts på nio ställen, även i de norra delarna av landet, säger Anders Lindström, insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till TT som även Expressen skriver om.

Nilfeber sprider sig från smittade fåglar till myggor inom culex-släktet och därefter vidare till både djur och människor. För de flesta passerar sjukdomen obemärkt förbi men i värsta fall kan nilfeber orsaka bland annat hjärnhinneinflammation och förlamning.

– Jag skulle säga att risken är ganska stor att nilfebern sprider sig till Sverige. Vi har sett att viruset vandrat längre och längre norrut de senaste tio åren. Om viruset övervintrar i myggor och fåglar så behöver de ju inte färdas långt när nästa sommar kommer, säger Anders Lindström, till TT.

Risken ökar för spridning om sommaren blir lika varm och fuktig nästa år eftersom myggan då kan föröka sig i ett högre tempo. Sjukdomen sprider sig även snabbare i myggan när temperaturerna stiger.

Anders Lindström tror dock inte att smittan blir omfattande.

– Om sjukdomen kommer hit handlar det om enstaka fall av smittade djur och i värsta fall människor. Det är inte sannolikt att utbrotten blir så stora som i Grekland och Italien, säger han.