Det är forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn som i en kommande studie har räknat på när kontanterna i praktiken inte längre kommer att kunna användas då de inte längre tas emot av handeln, vilket tidningen Computer Sweden skriver om.

Enligt forskarna är datumet då det inte lönar sig för handeln att ta emot kontanter längre satt till den 24 mars 2023. Forskarna har enligt tidningen Computer Sweden gjort en enkät där mer än hälften av de tillfrågade handlarna tror att de har slutat med kontanter senast 2025.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Niklas Arvidsson, till Computer Sweden.

På frågan om Sverige är redo att lämna kontanterna så snart svarar Niklas Arvidsson att stora delar av Sverige är redo men att det finns grupper som inte är det.

– Äldre, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag. Där måste man hitta lösningar som hjälper dem, säger han till Computer Sweden.