– Våra resurser räcker inte, vi kan inte trolla med knäna, säger Frederik Svärd, tillförordnad utredningschef vid polisen i Ljungby lokalpolisområde.

Natten till tisdagen var det inbrott på Fastighetsbyrån på Storgatan i Ljungby. till entrédörren och stal två datorer för 25 000 kronor.

Det är ett i raden av inbrott och datorstölder i Ljungby den senaste tiden. På kort tid har det stulits datorer och mobiltelefoner och företag i Ljungby.

Men polisen i Ljungby har svårt att hinna med att utreda de här stölderna.

Resurserna räcker inte till på polisen och mängdbrott kommer en bit ned på ärendelistan när man måste prioritera.

– Vi har flera personer som är häktade för grova brott och det tar mycket av våra utredningsresurser. Dessutom har vi mycket ungdomsärenden nu som också går före mängdbrotten, klargör Frederik Svärd.

– Det är ett väldigt ansträngt läge, vi har inte så mycket resurser. Vi har ju skickat poliser till gränskontrollerna i Skåne också och dessutom är det en del poliser som är hemma nu och har influensan och vabbar på grund av sjuka barn.

Polisen ser två olika tillvägagångssätt vid datorstölderna i Ljungby senaste tiden. Antingen slår man sönder en ruta eller dörr och går in och stjäl datorerna eller så gömmer man sig i lokalerna och slår till när larmet startats.

När det gäller det senare tillvägagångssättet har Ljungbypolisen inte så mycket att arbeta med än. Inte mycket mer än att det är fler än en gärningsman vid de inbrotten.

I det andra fallet där tjuven bryter upp en dörr eller ruta och går in ser det lite ljusare ut.

– Med största sannolikhet är det en och samma person som har gjort inbrotten där en ruta eller dörr har krossats. Vi har inga konkreta spår, men vi har en del utredningsbara åtgärder som kan leda till att vi hittar gärningsmannen, förklarar Frederik Svärd.