Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Hur många skojfriska kommunalråd tål Sverige?

Det var något studentikost över Sölvesborgs Emilie Pilthammar (M).

Moderaternas kommunalråd i Sölvesborg Emilie Pilthammar blev rikskänd tack vare en bild publicerad på sociala medier till stöd för Sverigedemokraternas återvalde EU-parlamentariker Peter Lundgren. På bilden poserade Pilthammar tillsammans med två Sölvesborgspolitiker relativt ekivokt och "lättkränkta" personer ombads att inte kommentera eller anmäla. De tre förtroendevalda såg ut att ha roligt, men vad som säkerligen var ett oskyldigt spratt utvecklades till en mediestorm och kostade alla tre deras förtroendeuppdrag. Till saken hör att Moderaterna i Sölvesborg styr i koalition med Sverigedemokraterna och att kommunstyrelsens Louise Erixon (SD) inte direkt applåderade bilden.

Pilthammar har tidigare varit i blåsväder och Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer lät mest uppgiven när han kommenterade bilden. En uppgivenhet som var fullt förståelig då han hellre ville tala valresultatet än skojfriska kommunalråd. För på en nivå vilade det något studentikost över Emilie Pilthammar. Hon gillar uppenbarligen att provocera och har en följarskara på sociala medier som med jämna mellanrum ger ryggdunkar. Det är inte heller säkert att detta kommer skada henne då moderaterna i södra Sverige ibland på pin kiv gillar att gå emot "Stockholm" och faktum är att Erixon låtet betydligt mer ansvarstagande än sin kommunalrådskollega. För Sölvesborg är det sverigedemokratiska skyltfönstret där partiet kunde ta ansvar.

Sverigedemokraternas första KSO (förkortning för kommunstyrelsens ordförande) kommenterade det hela på partiets Facebooksida: "Jag vill på mitt partis vägnar å det djupaste beklaga det inträffade då jag vet att det upprört många kommuninvånare, väljare och kommunanställda".

Sverige har tidigare haft skojfriska politiker och frispråkiga kommunalråd. Minns bara moderatledaren Ulf Adelsohns bastkjol eller när sedermera statsminister Göran Persson på sin tid titulerades "Vingåkers Machiavelli" efter den florentinske 1500-talsfilosofen. Fräckisar är inte heller något nytt och Pilthammars bild kan närmast liknas vid när Ny Demokratis Ian Wachtmeister på Skänninge marknad hade en slips i form av ett manligt könsorgan. Det står också alla fritt att skämta och det skulle kunna gå att avfärda det hela med ett "hö, hö" och sedan gå vidare. Men med denna attityd glömmer man några väsentliga detaljer.

Dagens medielandskap gör att förtroendevalda är ambassadörer även på fritiden. Om du har en öppen FB-sida eller skriver på någon annans öppna FB-sida kommer det skrivna att finnas kvar. Internet är ett medium som inte glömmer. Att vara kommunalråd är inte heller ett spex utan det gäller att seriöst och aktivt representera din kommun. Tidigare gjorde Pilthammar säkerligen ett bra arbete annars hade hon inte blivit kommunalråd. Det kan också vara beundransvärt att stundom ta stridens hetta med en klackspark och "lättkränkta" människor finns det gott om. Fast då infinner sig frågan varför Emilie Pilthammar tog bort den skojiga bilden när det väl började blåsa lite snålt? Men det visar att även skojfriska kommunalråd i slutänden måste ta ansvar.