Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De arbetslösa förtjänar rätt hjälp

Nu när Arbetsförmedlingen (AF) ska läggas ner/förändras kan man säga att de hamnat i ”FAS 4”. Den har tidigare själv placerat de personer som har stått längst från arbetsmarknaden i FAS 3, ofta med meningslösa uppgifter. Så då måste ju FAS 4 betyda att där hamnar man när man bedriver en helt ogenomtänkt verksamhet, av dem själva eller politikerna.

Men vad händer nu med hjälpen till de arbetslösa, för någon måste ju ta över deras uppgifter och förhoppningsvis sköta det på ett bättre sätt. När man pratar med coachföretagen eller AF själv så är det ingen som vet.

Men som vanligt många gånger så handlar våra politiker innan de tänker. Man kan ju inte ta bort något innan man har något att ersätta det med.

Jag kan förklara det så här: Om du ska byta vinterdäck på bilen för att sätta på sommardäcken, så tar du av vinterdäcken först. Sedan upptäcker du att du inte har köpt några sommardäck. Vad händer då? Du blir stående där och kommer ingenstans. Du kan ju naturligtvis sätta tillbaka vinterdäcken, men då har du förlorat både tid och pengar.

Politikerna kan naturligtvis säga att det var ett misstag att förändra AF och fortsätta i samma julspår, men det kommer också att kosta tid och pengar. Men det är bara skattebetalarna som får stå för den notan, och de arbetslösa som får ännu sämre service.

Man ska inte kritisera utan att man kan komma med bättre förslag själv.

Exempel: När man blir arbetslös så är det inte så mycket som händer under de 300 dagarna som man har A-kassa men sedan vaknar arbetsförmedlingen och tänker: Oj, här har vi ju en arbetslös som vi måste placera in i jobb och utvecklingsgarantin. Vad innebär det? Att man blir placerad tillsammans med andra ”stackare” som blivit arbetslösa. Här får man lära sig skriva CV, personliga brev, lära sig intervjuteknik, gå på studiebesök och så vidare. Man försöker även hitta en praktikplats så man kommer ut och får pröva på något nytt. I bästa fall kan det leda till ett riktigt arbete. Detta är bra, men det ligger helt fel tidsmässigt. Efter 300 dagar som arbetslös har du börjat resignera och ditt självförtroende har sjunkit i botten, du undrar om du duger något till, din ekonomi börjar raseras eller du kanske har upptäckt att varför ska man arbeta man får ju pengar ändå genom bidrag.

Dessa åtgärder ska sättas in så fort du blir arbetslös, då du fortfarande är motiverad att få ett jobb så fort som möjligt. Då behövs det kanske inte så mycket åtgärder för att du ska kunna få ett jobb, för du har ju fortfarande själv drivkraften kvar. Du behöver kanske hjälp med att lära dig skriva ett CV eller personligt brev och det är det nu du behöver det. Annars går det flera hundra dagar och många dåliga ansökningar, som kanske skulle ha resulterat i ett arbete om ansökningshandlingarna hade varit bra.

Kan man arbeta för mycket? Ja enligt Arbetsförmedlingens regler kan man det.

Vi tar exemplet: en sjuksköterska. Hon har haft olika tjänster där hon arbetat 75 procent, (hon har inte kunnat få mer). Under tiden har hon då stämplat upp 25 procent. Men så en dag så står hon helt arbetslös. Om de skulle ringa in henne på grund av sjukdom under bara en dag, så får hon inte stämpla de andra fyra. Hon förlorar helt enkelt på att jobba.

Det finns en regel som säger att du får bara arbeta deltid i 60 veckor, sen får du inte fortsätta att stämpla upp den tiden som du är arbetslös. Detta innebär att du får välja mellan att arbeta och klara dig på deltidslönen, eller säga upp dig och bli helt arbetslös och gå på bidrag. Arbetslönen måste dock vara mindre än vad du kan få i bidrag.

Vilket leder till?

• Svårare för arbetsgivaren att få tag i folk när det behövs

• Hon kanske kunde ha blivit anställd efter ett tag.

• Staten kunde ha fått skatteintäkter istället för att behöva betala bidrag.

• Ett bättre samarbete mellan AF och arbetsgivarna för att se vad det finns för möjligheter.

Jag hade svårt att få ett heltidsarbete, det blev en hel del timanställningar, vilket kändes både otryggt ekonomisk och psykiskt jobbigt. När jag frågade AF om de kunde hjälpa mig med till exempel en praktikplats så svarade de:

• Vi har tyvärr inga resurser att hjälpa dig eftersom du fortfarande har a-kasse dagar kvar. • Du har arbetat för mycket för att vi ska kunna hjälpa dig.

• Det bästa du kan göra just nu är att skaffa dig ett jobb.

Politikerna vill ha full sysselsättning, men sedan har de ett regelverk som inte gör det möjligt.

Tänk om nu politiker. De arbetslösa förtjänar rätt hjälp så att de kan komma tillbaka, det tjänar hela landet på.

Lars Haraldsson