De båda folkmusikinsamlarna deltar på onsdagskvällen vid en sammankomst på stadsbiblioteket i Växjö. De skall berätta om sina många insamlingsresor i Småland och samtala med Mathias Boström, arkivchef på Smålands musikarkiv i Växjö. Det bjuds då också på många musikinslag.

– Ramsten och Ternhag är levande legender inom svensk folkmusikinsamling och forskning, säger Mathias Boström. De skall berätta om sina insamlingsresor i Småland med anledning av att det är 50 år sedan Svenskt visarkiv inledde sitt omfattande inspelningsarbete, vilket kommit att bli det största dokumentationsprojektet i sitt slag i Sverige.

Besökte Ljunggrens

Visarkivets insamlingsarbete inleddes 1968 och de första som Märta Ramsten då spelade in var Alrik och Edvin Ljunggren (fiol och sång) i Markaryd. Senare blev det ytterligare besök hos de båda, då de även trakterade träskofiol.

Hundratalet spelmän och vissångare spelades in av främst Märta Ramsten och Gunnar Ternhag genom årens lopp, och musiken räddades åt eftervärlden.

Märta Ramsten jobbade på Sveriges radio fram till 1968, och hade redan då gjort många inspelningar. Det finns bland annat berömd inspelningar med Vendla Johansson i Delary från 1957. Kanske var det de inspelningarna som inspirerade svensk TV att låta Vendla var med i Lasse Holmqvists "På luffen"-program några år senare.

Under större delen av sitt liv har Märta Ramsten sysslat med insamlingsarbete och dokumentation av folkmusiker och sångare.

Svensk Lomax

– Hon har med rätta kallats för en svensk motsvarighet till Alan Lomax, säger Mathias Boström.

– Alan Lomax uppmärksammade ju dittills okända bluesmusiker i USA och Märta ledde i Sverige jakten efter vissångare och spelmän, som senare presenterades i radio, på skiva och film.

En av hennes medarbetare var Gunnar Ternhag, som senare blev professor i ljud- och musikproduktion och forskare inom musiketnologi. Han gjorde bland annat en doktorsavhandling om den legendariske spelmannen Hjort Anders Olsson.

De båda båda musikvetarna bjuder på onsdagskvällen kronobergarna på all sin kunskap i att arrangemang - med fri entré - som är ett samarbete mellan Smålands musikarkiv och Växjö bibliotek.