Göteborgs-Posten kunde under onsdagen och området kring den omåttligt populära nöjesparken. Varje år gästats Liseberg av omkring tre miljoner människor, men det sker också en del brott i och runt området.

För de flesta är ett besök på Liseberg förknippat med sockervadd, skratt och skräckblandad förtjusning och kanske en kittlande mage i någon av parkens åkattraktioner.

Men det finns en tråkigare sida också. Tidigare under sommaren framkom att de , men enligt brottsstatistiken är det olika typer av stölder som toppar brottstatistiken.

Det är de interna händelserapporterna såväl som polisanmälningar för 2017 som GP har studerat. Enligt dessa sker de flesta brotten utanför själva parken. Enbart under 2017 ska 574 bilinbrott ha skett. Citypolisen i Göteborg delar uppfattningen om stora problem med bilinbrott under senvåren och sommaren på parkeringar i Lisebergsområdet.

– Vi har haft en hel del turister som har fått sina bilar sönderslagna och länsade på resväskor och Ipads, säger Anders Börjesson som är chef för Citypolisen.

Det är främst parkeringshuset Focus som har varit hårt ansatt liksom parkeringen vid Lisebergs södra entré.

– Det har varit systematiskt kan man säga. De här tjuvarna vet att familjer som turistar stannar till och besöker Liseberg och ofta har sin packning och annat i bilen. De åker ner och slår sönder en ruta och tillgriper resväskor, säger Anders Börjesson.

Till följd av den stora mängden inbrott har både polisen och Lisebergs ordningsvakter förstärkt sin närvaro markant och detta resulterade i att man under juli månad kunde se en minskning i antalet bilinbrott.

Inne på området ser det dock något lugnare ut. Där är det vanligast att bli utsatt för olika typer av stölder, över hälften av alla anmälda brott gäller misstänkta stölder. Lisebergs ordningsvakter vittnar också i interna händelserapporter om hot och bråk inne på området oftast mellan olika ungdomsgäng.

– Man kan aldrig garantera alla människors säkerhet hela tiden. Liseberg är en spegling av samhället. Det som händer på stan händer även här, säger Stefan Wern, informatör på Liseberg till Göteborgs- Posten.