Den 22 mars stod att läsa i Smålänningen om att Pehr Hörbergsgården ska göras om till ett trygghetsboende eller läggas ner då boendet ses som ineffektivt.

Utanför Virestad kyrka har många slutit upp för att strida för de äldre på Pehr Hörbergsgården, det pågår namninsamling om att Pehr Hörbergsgården ska få fortsätta som det är.

- Namnen kommer vi att presentera för kommunfullmäktige på måndag, säger AnnaStina Johansson som arbetat på Pehr Hörbergsgården i 26 år.

Hon vittnar om att många på boendet som nu fått beskedet är upprörda, oroliga och framför allt ledsna. De vet inte var de kommer att hamna eller vart de ska ta vägen.

- De flesta behöver mycket hjälp, så tanke på trygghetsboende med hemhjälp är inte på tal om för dem. Nittio procent av dem har valt Pehr Hörbergsgården för att de vill vara kvar i Virestad och ute på landsbygden.

AnnaStina berättar att de inte fått någon information över huvud taget förutom den de fick genom Smålänningen, vilket hon tycker är anmärkningsvärt. Hon menar också att det inte funnits en tanke på att ta upp det i kommunfullmäktige.

- Det här är en serviceinrättning som försvinner från bygden och berör alla här, det är mycket märkligt att det inte tas upp i kommunfullmäktige.

En av dem som skriver under är Eva Carlsson som har sin pappa på Pehr Hörbergsgården.

Hon har just fått höra av en anställd att de fick beskedet genom tidningen istället för att någon politiker kom och berättade det.

- Han blir 94 år i år, det är inte lätt att flytta på en så gammal människa, det är ledsamt. Man gör inte så bara, säger Eva Carlsson.

Anette Krantz som har jobbat på boendet i 20 år samlar namnunderskrifter. Hon berättar att många av dem som bor där inte har några nära eller befinner de sig långt bort och att de är de närmaste som många har. Man blir lite som en familj, säger Anette.

- Jag hittar nytt jobb men detta är för de gamla, det är trots allt deras hem. Det är bedrövligt att man ska behöva flytta det sista, när man är så gammal, säger Anette.

- Det är de boendes hem, vi känner väldigt starkt för dem som bor där, vi står upp för detta och dem. Vi vill ha kvar äldreboendet, säger Sandra Dahlgren som är en av dem alla som gör denna namninsamling för att rädda Pehr Hörbergsgården i Virestad.

Ett av namnen som hamnar på listan är Elisabeth Karlssons.

- Det ska inte läggas ner, det får det helt enkelt inte göra. Alla passar inte på ett trygghetsboende. Man skulle vilja veta på vilka grunder de tagit detta beslut, det har tydligen tagits från en dag till en annan och drabbar både de som bor där och de som jobbar där. Det är bedrövligt, säger Elisabeth.

Dagen ger 323 namn på papper plus 50 på nätet, namn på personer som vill behålla Pehr Hörbergsgården i Virestad i den äldreboendeformen som den är. De räknar med fler då namninsamlingen fortfarande pågår.