– Folk är förbannade på honom, det föreligger en hotbild mot honom. Det är risk för att han skulle råka illa ut nu om han gick på Ljungbys gator, säger Anders Karlsson, polischef i Ljungby lokalpolisområde.

I september 2016 dömdes Ljungbymannen till sex års fängelse i Växjö tingsrätt.

Bedragaren överklagade den domen till hovrätten i Jönköping. Förhandlingarna i hovrätten har skjutits upp på grund av att bedragaren lämnat in intyg från läkare på att han mår för dåligt psykiskt för att kunna närvara. Det är oklart när de förhandlingarna ska hållas.

Redan i december 2011 hade han dömts till skyddstillsyn för bedrägeri.

I juni i år greps mannen i en bostad i Ljungby,

I onsdags inleddes rättegången i Växjö tingsrätt mot bedragaren som misstänks för grovt bedrägerii tre fall och penningtvättsbrott, grovt brott.

Han ska dessutom ha haft en 72-årig man från Ljungby kommun och sin fru och svärmor till hjälp.

Den 30-årige bedragaren misstänks ha lurat sig till totalt runt 9, 5 miljoner kronor från tre män i Ljungby, Falkenberg och Skåne. Detta ska ha skett från början av 2016 till maj 2017, enligt åklagaren.

Mannen i Ljungby kommun, som är 76 år, ska ha blivit lurad på 6, 7 miljoner kronor av bedragaren.

Den 62-årige mannen i Skåne har blivit lurad på runt 2, 2 miljoner och den tredje mannen i Falkenberg, som är 58 år, har blivit av med runt 650 000 kronor.

Polischefen i Ljungby, Anders Karlsson, märker att en hel del Ljungbybor drar en lättnadens suck över att bedragaren nu ställs inför rätta.

– Folk är nöjda med att han åtalas nu, det finns även enskilda poliser i Ljungby som har retat sig på att han kört runt med dyra bilar. Det är bra att alla personer som misstänkts för grova brott ställs inför rätta.

– Han är dömd till sex års fängelse sedan tidigare och han får väl ett par års fängelse till nu om man han blir dömd för det han är misstänkt för, förklarar Anders Karlsson.

Polisen har följt vad som har skrivits om bedragaren på sociala medier, framförallt på Flashback, enligt Anders Karlsson.

Där har polisen kunnat se att det finns en stor ilska mot mannen

– Det är nog risk för att han skulle råka illa ut, på sociala medier har vi ju sett att det skrivs en del hotfulla saker om honom. Många är förbannade. Så det finns en hotbild mot honom, berättar Anders Karlsson.

Ljungbypolisen har fått in flera tips om Ljungbybedragaren under ett antal år. Det har dessutom kommit flera signaler om att han har kunnat misstänkas för nya grova bedrägerier de senaste åren.

Men det var inte förrän i juni i år som det kunde upprättas en ny anmälan av polisen som ledde till ett gripande av bedragaren.

– Vi har ju inte kunnat få någon att anmäla honom tidigare, så vi har fått leta upp folk som har velat göra anmälningar. Orsaken är att det har varit penibelt för en del män att anmäla, det har handlat om homosexuella relationer och det är klart att det inte är så lätt i lilla Ljungby, menar Anders Karlsson.

I förundersökningen kan man läsa att ett par av hans offer har lånat pengar själva för att kunna låna ut pengar till bedragaren. Folk som har lurats av honom har lånat ut flera miljoner kronor till honom, trots att de knappt känt honom.

– Ja, han har ju en manipulativ förmåga och han kan ha ett väldigt artigt och belevat sätt. Det är det som kännetecknar en bedragare. Jag genomskådar honom, men jag har känt honom sedan har var åtta eller nio år gammal, förklarar Anders Karlsson.

Bedragarens fru och svärmor åtalas för penningtvättsbrott, grovt brott. Den 72-årige mannen, som ska ha hjälpt honom, åtalas för grovt bedrägeri och penningtvättsbrott, grovt brott.