Redan när Sandra Rydh var i 12-årsåldern blev hon fascinerad av Elvis Presley. Både av musiken och stilen som var under 40- och 50-talet.

– De var så mycket snyggare klädda förr och kvaliteten var också mycket bättre på kläderna än vad det är idag. Nu är det mer slit och släng, säger Sandra.

Hon klär sig till vardags i klänningar som främst är från 40-talet och har tillsammans med sin sambo inrett huset i en blandning av industri- och 50-talsstil.

– När jag går på loppis vet jag aldrig vad det är jag egentligen letar efter men plötsligt hittar man en udda pryl och så köper jag den, berättar hon.

Det kanske inte heller är helt oväntat att Sandra och hennes sambo hade sin första dejt på Östergårds loppis i Moheda.

– Han valde en bra plats, han visste vad jag ville, skrattar Sandra.

I hennes garderob hänger det drygt 50 klänningar från 40- och 50-talet och som är sorterade och upphängda efter säsong och årtal.

– Det har spridit sig att jag har en stor garderob så folk brukar fråga om de kan få låna kläder när de ska på temafester, berättar hon.

Sandra får sin inspiration både på loppis, i gamla postorderkataloger och från gamla filmer.

– När man kollar i gamla kataloger önskar man ju att man kunde lägga en beställning, skrattar hon.

Det händer att hon går i jeans och t-shirt men då brukar hennes kollegor och elever reagera på att något inte står rätt till.

Vid sidan om sitt vintageintresse arbetar hon som lärare på Sunnerbogymnasiet på IM-programmet, introduktionsprogrammen, och undervisar i svenska som andraspråk och engelska för nyanlända. Sandra arbetar också på ett litet företag som nyproducerar kläder i gammal stil.

– På loppis kanske man bara hittar klänningar i storlek 36 som man inte kan ha och därför är det kul att kunna producera nya i större storleker. Sandra är företagets bollplank och hon sköter även försäljning och hemsidan.

Tiden som blir över dansar hon lindy hop. En dansstil som skapades under 20- och 30-talet i New York. Sandra och hennes sambo har tillsammans bland annat hållit i danser på Tyrolen i Blädinge.

– En äkta 20-talsklänning. Men de är ofta dyra och väldigt sköra så det kan bli svårt.