Sverigedemokraternas representanter i Markaryds kommunfullmäktige valde att inte gå i svaromål, trots Socialdemokraternas kritik under Markaryds kommunfullmäktiges sammanträde.

SD:s representanter begär mycket sällan eller aldrig ordet men röstar ofta med Allianspartierna (KD, M och C) i voteringarna. Så skedde också under måndagens budgetfullmäktige.

– Kan inte sluta utan att kommentera det parti som verkar vilja förgöra sig själv inifrån. Pratar ju givetvis om Sverigedemokraterna. Nu denna helg hade de sitt landsmöte i Norrköping där de skulle formera sig inför valet, sa Joakim Pohlman i sitt anförande.

Pohlman hade då i åtanke den sverigedemokrat i Norrköping som gjorde skillnad på vilka som ska räknas som 100 procentiga människor och vilka som inte skulle det.

Efter att ha gått igenom några exempel på Sverigedemokraterns politik i olika delar i landet, så gick Joakim Pohlman in på den lokala Sverigedemokratin i Markaryds kommun.

– Under alla de år som de varit med i kommunfullmäktige så har de inte en enda gång lämnat in en egen budget. De har inga egna yrkanden. Vad kommer ni säga till era väljare i valrörelsen om vad ni drivit för frågor denna mandatperiod?

Joakim Pohlman fortsatte:

- Ska ni säga vi sa inget, vi tyckte inget, vi ville inget med det förtroende som Markarydsborna gav oss? Om ni inte gör det i valrörelsen, ja då kommer ju jag att göra det.

Något passivt stöd av Sverigedemokraterna kan inte Socialdemokraterna tänka sig.

– Ibland får man ta en spegel och ha den framför sig och se vilken sida man är på.

Även Katrin Petersson (S) kritiserade Sverigedemokraterna i sitt anförande. Hon citerade Martin Strid som alltså nyligen uteslutits ur Sverigedemokraterna och dessutom polisanmälts efter sitt uttalande på Landsdagarna i Norrköping. Inte heller här reagerade SD:s representanter i kommunfullmäktige.

- Det värsta är dock inte att det står en person och yttrar detta oerhört människofientliga och hatiska uttryck. Det absolut värsta, anser jag, var att inte en enda deltagare på Landsdagarna protesterade, sa Katrin Petersson.

Hon tycker att denna händelse är talande för Sverigedemokraterna.

– Först efteråt när det har blivit rabalder på sociala medier och på andra ställen... då går Jimmie Åkesson ut och säger att detta är fullständigt oacceptabelt.

2006 kom Sverigedemokraterna in i Sveriges riksdag

- Det fick mig att sätta i halsen. Jag blev faktiskt mörkrädd, berättade Katrin Petersson.

Av den anledningen blev hon politiskt aktiv i Socialdemokraterna.

Katrin Petersson gick också i sitt anförande tillbaka till andra världskriget och "förspelet till andra världskriget". Om Sverigedemokraterna rötter sa hon att partiet bildades 1988 av svensken Gustaf Ekström, som var SS-man i Berlin under andra världskriget.

– Han behöll denna ideologiska ståndpunkt hela livet, ända till sin död 1995.

Tillsammans med två andra nazister så bildade Ekström, förklarade Katrin Petersson, Sverigedemokraterna år 1988.

1991 gick Jimmie Åkesson med i Sverigedemokraterna.

– Och då hade man inte förändrat partiprogram eller något annat.

Numera försöker SD blir rumsrena, påpekade Katrin Petersson. Hon tillade att detta har partiet dock till viss del lyckats med idag.