Polishusets entré i Helsingborg sprängdes sönder vid en kraftig explosion klockan 00:20 under natten mot onsdagen.

Enligt polisen kan arbetet mot den organiserade brottsligheten vara ett möjligt motiv.

Men i skrivande stund vet man inte vem som ligger bakom sprängningen. Polisen har i alla fall inte gått ut med några uppgifter om det.

Statsminister Stefan Löfven kallar dådet för en "attack mot vår demokrati".

– Jag är förvånad över att det kunde hända, men visst är det en attack mot vår demokrati. Polisen är den yttersta försvararen av demokratin. Ett angrepp på polisen är ett angrepp på hela samhället, säger Anders Karlsson, polischef i Ljungby lokalpolisområde.

– Det var tur att ingen blev skadad, det sitter ofta personer i receptionen på nätterna och ibland är det barn där. Sprängningen gick dessutom rakt ned i källaren och förstörde två radiobilar.

Sprängdådet i Helsingborg har fått polisen i hela landet att vidta vissa åtgärder, så även i Ljungby. Säkerheten har höjts i och omkring polishuset i Ljungby.

– Vi har ökad övervakning på nätterna, vi kontrollerar folk som uppehåller sig vid polishuset om nätterna och vi har extra uppmärksamhet på bilar, förklarar Anders Karlsson.

– Hela vår underrättelseorganisation har satt igång en inre spaning med anledning av sprängningen i Helsingborg. Men det finns inget som tyder på att någon planerar ett sprängdåd mot polishuset i Ljungby.

Polishuset i Ljungby har faktiskt också drabbats av några attentat genom åren.

– Precis innan polishuset i Ljungby var klart för invigning 1980 var det en man som sprängde personalentrén. Han greps och blev dömd för det, minns Anders Karlsson.

– I mitten av 90-talet körde en man rätt in i receptionen med en lastbil. Han var i vårdnadstvist med sin fru och hon hade anmält honom. Han blev också dömd. Men det är därför vi har två stora blomkrukor framför entrén.

Så sent som vid nyår skickade två unga män fyrverkerier mot polishusets fönsterrutor på bottenvåningen. De greps sedan på natten ute på stan i Ljungby.

– Det är svårt att veta om det är en organiserad grupp, en ensam galning eller en rättshaverist som ligger bakom sprängdådet i Helsingborg. Vi kan inte bevaka polishuset hela tiden, men vi backar inte för hot eller mutor, säger Anders Karlsson.