Det var för sju år sedan som Växjöbon Björn Eliasson flyttade från Helsingborg till Ljungby och blev vd för det kommunala bostadsbolaget.

Nu är det dags att ta nästa steg. I början av oktober kommer han att axla sin nya roll på Karlskronahem som också är ett kommunalt bostadsbolag.

– Jag kände att det var ett tillfälle och en möjlighet som dök upp, och då tog jag den chansen, säger Björn.

Karlskronahem är ett större bolag än Ljungbybostäder och har lite andra förutsättningar eftersom staden ligger vid havet. Det finns bland annat ett djurliv att ta hänsyn till vid byggande.

– Det är större fokus på nyproduktion där än här. Vi ska bygga 400 lägenheter de närmaste åren så det ska bli en spännande resa.

Björn Eliasson kommer att flytta till Blekinge med sin familj. När de kom till Ljungby så började de med att bo i Vittaryd innan de köpte hus.

Det är med blandade känslor han lämnar Ljungby.

– Jag har trivts otroligt bra här. Vi har en suveränt bra personalstyrka och jag har trivts varje dag jag har gått till jobbet.

– Jag vill tacka framför allt min personal och styrelse, men också alla hyresgäster. Jag tycker att vi har gjort en bra resa med Ljungbybostäder. Vi har fått ordning och reda och skapat bra ekonomiska förutsättningar och även mäktat med att bygga nytt, säger Björn.

Två byggprojekt är på gång. Ett på Bergagatan och ett i kvarteret Nålen vid Lagavallen.

– Jag lämnar över i en fas där vi ha två stycken projekt i skarpt läge.

– Det är en stad som har väldigt mycket av det man behöver. Fantastiskt bra barnomsorg, bra skolor och en trygg miljö att växa upp i och bo i.

– Näringslivet börjar bli mer diversifierat och det är bra om det blir ännu mer diversifierat. Att det även tillkommer nya företag är jätteviktigt. Vi är starka på industri. Det finns förbluffande mycket företag. Det märker vi på Ljungbybostäder eftersom vi har mycket lokaler.

– Ja (skratt) Ljungbybostäder är en ganska liten organisation och det ställer högre krav på vd:n. Det är så vi har jobbat, att försöka vara tillgängliga så mycket som möjligt. Vi har någon i beredskap 24 timmar om dygnet med egen personal, för vi värderar tillgängligheten.