– Jag har ont lite överallt på kroppen och känner mig lite mörbultad, kommenterar 31-årige Fredrik Brandt, som genomförde sin sjätte Kåsa.

– Det är klart jag känner mig lite sliten efter en sådan här tävling, annars ljuger jag, inflikar Emil Andersson, som genomförde sin tionde Kåsa och därmed är medlem i den exklusiva Kåsaklubben.

Novemberkåsan, som var den 93:e i ordningen, var den här gången var förlagd till Enköping som bjöd på tuffa förhållanden.

Förarna inledde med ett varv på dagen och vilade sedan i tre timmar,

Därefter körde man två varv plus en nattsträcka.

– Totalt genomförde vi 13 sträckor. De fick stryka en för att det var så många som bröt tävlingen, berättar Fredrik Brandt, och tillägger:

– Det var inget jag blev ledsen över...

Totalt mätte tävlingsbanan 275 kilometer och avgjordes i skog, kärr och lera.

– Längden på Kåsan gjorde att det blev tufft. Normalt brukar vi hålla på i åtta–nio timmar, men den här gången slet vi i nästan elva timmar, så visst var det en tuff bana vi fick ta oss igenom, menar Emil Andersson.

Fredrik, som gjorde sin tävlingsdebut i Eskilstuna 2011, vann seniorklassen förra året men fick den här gången nöja sig med en femteplats.

Totalt var det 100 anmälda i klassen, men endast elva tog sig i mål.

– Med tanke på att så många bröt tävlingen, är jag nöjd med placeringen, rapporterar Fredrik, som kom i mål på 10.59.09,40.

– Inga större. Cykeln fungerade bra och det rullade på ganska bra även om den sista biten in mot mål gick på ren vilja.

En som det gick bättre för var Emil Andersson som slutade trea i seniorklassen på 10.48.21,77. Den 31-årige Markarydssonen, som tävlar för Hässleholm, gjorde för övrigt sin elfte start i Kåsan.

– Jag bröt benet i Eksjö (2013), men i övrigt har jag fullföljt samtliga jag ställt upp i. Och det här var en av de tuffaste Kåsorna.

– Underlaget var krävande och knäckte många, men jag hade hyggligt fäste. Det enda som strulade lite var att jag fick byta bromsbelägg, annars var det problemfritt.

Båda de lokala förarna klarade sig helskinnade från äventyret och blickar redan framåt mot Kåsan nästa år, som avgörs i Vimmerby.

– Jag har kört där två gånger tidigare, 2008 och 2014, och siktar förstås på att vara med igen. En fördel är att jag känner till omgivningen ganska bra. Det som skiljer sig är att där är lite mer stenigt än på andra ställen, förklarar Emil Andersson.

Även Fredrik Brandt räknar med att finnas på startlinjen nästa år.

– Just nu vill jag bara återhämta mig efter den här tävlingen som suger musten ur en på många sätt. Men det är klart att jag vill vara med och tävla nästa år, hälsar Ljungbyföraren.

Det är bara att beundra de lokala enduroförararna till en enorm bedrift som tog sig i mål under krävande förhållanden.