Det är Caroline Cederlund, anhörigsamordnare på Ljungby kommun, som tillsammans med Maria Stansert, integrationspedagog, har planerat för anhörigdagen.

– Caroline har varit den drivande, men tyvärr är hon sjuk idag, berättar Maria på eftermiddagen.

Det blev därför lite ändringar i programmet, men allt löste sig bra ändå. Det yogapass som Caroline skulle ha hållit i blev istället delvis till ett qigong-pass.

Runt 40 besökte anhörigdagen under förmiddagen, då det utöver yoga bland annat gavs information kring kommunens sorgegrupper.

– Sorgegrupperna har blivit jättelyckade. Många som är med har nyligen förlorat någon som stod dem nära, men det kan också vara sorg efter någon som lämnat för flera år sedan, där sorgen fortfarande påverkar deras liv, säger Maria, som var den som drog igång grupperna.

I dag är det Mariann Simonsson som håller i dem, och även hon var på plats under informationspasset.

Under eftermiddagen fanns bland annat två representanter för Konsument Ljungby på plats. Det var Maria Johansson och Josefin Granrot, som informerade om vilket hjälp som går att få hos dem, antingen via telefon, epost, ett bokat besök eller under de drop in-tillfällen som man nu erbjuder på tisdagsförmiddagarna i kommunhuset.

– Allt fler blir skuldsatta och hamnar hos Kronofogden, konstaterar de.

En anledning är att det är så lätt att konsumera, men också att låna pengar eller handla på kredit, i dag. Och detta samtidigt som försäljning via telefon och internet har exploderat.

– Ett enkelt klick på datorn är allt som behövs. Men inte sällan är det så den onda spiralen börjar. Det är så mycket svårare att vara konsument idag, säger de.

Konsument Ljungby finns där för alla kommuninvånare som behöver rådgivning kring konsumentfrågor, budget och skulder.

De är ute och informerar i olika sammanhang, och att träffa just anhöriga till personer som av olika skäl inte är så starka i samhället tycker de är extra viktigt.

För, som de berättar;

– Ofta, när man får problem med ekonomin, är det en följd av speciella händelser i livet, som exempelvis sjukskrivning.

Man orkar helt enkelt inte med det vardagliga, som att betala räkningarna.

Och då finns Maria, Josefin och deras kollega Jessika Nilsson (som inte var på plats på tisdagen) där med råd och tips för att komma på fötter igen.