Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– En fruktansvärd människosyn

– Det är en horribel tanke att vi tar emot invandrare för att vi behöver dem i välfärden.

Det sa riksdagsledamoten Esabelle Dingizian (MP) när hon deltog i ett samtal om invandring, integration och främlingsfientlighet i går kväll.

Miljöpartiets partisekreterare, Anders Wallner, ledde samtalet i Österängsskolan i Östersund i går kväll när Miljöpartiet och Studieförbundet vuxenskolan bjöd in till "Bar Grön" på temat "Mitt land, ditt land?" Esabelle Dingizian konstaterade bland annat att det är ganska vanligt bland politiker att argumentera för invandringen genom att säga att invandrarna behövs för att den svenska välfärden ska fungera. Dingizian anser att det är fel utgångspunkt.

– Det blir absurt, det är en fruktansvärd människosyn. Vi kan inte ha den synen att människor ska vara till nytta, för när vi börjar sätta pengar på människor är vi riktigt illa ute. Då kan ju inte Anna, 68 år, bo kvar i Sverige, sa hon.

Esabelle Dingizian betonade att det viktiga är att människor känner sig delaktiga i samhället och den känslan kan uppstå i olika sammanhang och på olika sätt.

– Alliansen tror att man blir integrerad bara man får ett jobb, men så behöver det inte vara.

Miljöpartiet har under några år samarbetat med regeringen i migrationspolitiska frågor och nyligen träffades en ny överenskommelse som innebär att fler barn i utsatta situationer får möjlighet att stanna i Sverige. Ett syfte med samarbetet är att blockera Sverigedemokraterna från inflytande i migrationsfrågor.

– Det är det största beslutet på många år för en generösare prövning av asylärenden. Det är Miljöpartiets största vinst under mandatperioden, sa Anders Wallner.

I paneldiskussionen deltog också Mimi Finnstedt, ordförande i Krokoms internationella vänskapsförening, som bland annat talade om vikten av att trivas och känna sig behövd i samhället.

Tahar Khalfallah, ordförande i Islamiska föreningen i Östersund, talade om bilden av islam.

– Islam och koranen feltolkas av många. Folk känner inte till den rätta islam, som är en tolerant religion. Man kopplar alltid ihop det med terrorism, sa Khalfallah.