Näringslivsdagen Gränslöst håller på att bli en institution. För nu bjuder man in för fjärde gången in en till ett stort arrangemang med ett digert föreläsningsprogram.

Därmed har man tagit över efter det seminarium som Strålfors brukade anordnade årligen. Det inkluderade också utdelning av årets Göthe Parkanders pris till skickliga entreprenörer.

Swedbanks näringslivsdag kommer att hållas samma dag som Kann Galan, fredagen den 6 oktober. Från morgon till tidig eftermiddag blir det föreläsningar och information och på kvällen alltså galamiddag med prisutdelning.

– Vi tycker man kan kalla det för näringslivets nationaldag i Ljungby, säger Marie Fuhr-Ohlsson, bankchef för Swedbank i Ljungby.

Hon har, tillsammans med sin marknadsansvarige kollega Glenn Henriksson, sytt ihop ett program som troligtvis kan matcha vilket stolt storstadsevenemang som helst.

– Vi vill erbjuda Ljungby och näringslivet chans till mer kunskap, kompetens och påfyllning av energi. Nu slipper man ju åka till just storstaden.

Marie Fuhr-Ohlsson tycker att temat gränslöst passar väl in på talarlistan:

* Maria Strømme, civilingenjör i teknisk fysik och professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet, ska föreläsa om nanoteknologins möjligheter. Hon blev landets yngsta lärostolsprofessor i ett teknikämne och har producerat mängder med patent och vetenskapsartiklar. Sitter med i en rad styrelsen i nationella som internationella forskningsråd.

* Annelie Pompe kommer att tala under rubriken Från äventyr till kompetens i vardagen. Hon blev den tredje svenska kvinna att bestiga Mount Everest och satte 2010 nytt världsrekord i djupdykning.

* Olof Manner, makroekonom på Swedbank och bland annat finansiell krönikör på Affärsvärlden, kommer att bjuda på en global ekonomisk världsbild och hur det kan påverka både privatekonomin och företagens förutsättningar.

Däremellan kommer Ljungby kommun, bland annat genom kommunalrådet Magnus Gunnarsson, att berätta om vad som är på gång.

Totalt finns 200 biljetter att vara tillgängliga till näringslivsdagen på Garvaren. Men fler kommer att få ta del av evenemanget.

– Tack vare samarbetet med kommunen, Ljungby Business Arena och Sparbanksstiftelsen kommer Maria Strømme att ge föreläsning för elever på Sunnerbogymnasiet, berättar Maria Fuhs-Ohlsson och påpekar att hon rankas bland de tio bästa föreläsarna i landet.

Noteras kan att även privatpersoner är välkomna till näringslivsdagen.