Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villa kraftigt skadad vid brand: ”Vi kunde rädda stora delar”

Vid 11.30 på tisdagen larmades räddningstjänsten till en villabrand i Kvänslöv utanför Ljungby. 15 brandmän kämpade med släckningen och lyckades rädda delar av huset. En person fick föras med ambulans till sjukhus. – Villan är kraftigt brännskadad invändigt, säger räddningschefen Carl Håkansson.

Larmet om villabranden kom vid 11.40 och när polis, räddningstjänst och ambulans kom till platsen visade det sig att huset var rökfyllt. Branden hade startat i ett pannrum i källaren och spred sig sedan till väggar och tak.

Räddningstjänsten började med rökdykning. En person från huset var ute och undersöktes av ambulans.

– En person fördes till sjukhus, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson vid region Syd.

”Mycket värdefull hjälp”

Ungefär 15 brandmän kämpade med elden under flera timmar och flera styrkor hjälpte till från olika håll. Carl Håkansson, räddningschef vid räddningstjänsten i Ljungby, berättar att styrkor från Ljungby och Bor kallades till branden. De fick även hjälp från Lidhult.

– Eftersom vi var engagerade i branden så kallades även styrkan från Lidhult in. De skulle först åka till branden men vi hade dem här på stationen så att de kunde hjälpa oss med andra larm, förklarar Carl Håkansson. Han fortsätter:

– Styrkan från Bor hjälpte oss med att skärsläcka. Det innebär att det skär en spruta med vatten in i väggar, golv och tak. Det används när det brinner inne i konstruktionen och det är bra när man ska begränsa branden. Det var mycket värdefull hjälp.

Efter många timmars jobb kunde räddningstjänsten konstatera att de hade lyckats rädda stora delar av huset. Men de boende kommer inte att kunna bo där på ett tag.

– Vi fick bryta upp mycket väggar och tak i konstruktionen och det är kraftigt brännskadat invändigt. Huset måste saneras så de boende kommer att få bo någon annanstans under tiden, säger han.

Evelina Olsson uppger att polisen inte misstänker något brott i samband med branden.