Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eneryda Volleys herrar siktar uppåt: ”Alla brinner för volleyboll”

Polen, Portugal, Tjeckien, Afghanistan, Indien och Vietnam. Älmhult är en internationell ort och det märks inte minst i Eneryda Volleys herrlag där spelarna kommer från vitt skilda länder men samlas i ett gemensamt intresse: volleyboll.

Det har länge gått bra för Eneryda Volleys damer. De har hela säsongen varit i topp av division 2 västra och ser just nu ut att gå mot serievinst efter endast en förlust när bara fyra matcher återstår av säsongen.

På herrsidan däremot har det varit mer stiltje under några år. De killar som velat träna volleyboll har gjort det tillsammans med damerna och när det funnits underlag för att spela match har de gjort det i form av månadsvisa sammandrag i den, mer eller mindre, lokala serien sydsvenskan där främst lag från Småland, Blekinge och Halland, men även Skåne, deltagit.

Sedan i höstas har herrarna dock haft egna träningar på fredagar i Elmehallen, under ledning av damlagsspelaren Anna Kjell.

Hittills i år har laget deltagit i alla sydsvenskans sammandrag och i söndags arrangerades omgång fem i Elmehallen i Älmhult. Tio lag från hela södra Sverige gjorde upp om placeringarna och tempot var högt. För hemmakillarna slutade det med en åttondeplats i hård konkurrens där de flesta lagen har betydligt mer erfarenhet i bagaget.

Pawel Wojcik som kommer från Polen har bott i Sverige sedan 2007. Han har tränat med Eneryda Volley i tio år och har bland annat varit med och vunnit hela sydsvenskans serie. Efter att många spelare flyttat från orten i början av 2010-talet splittrades laget och Pawel spelade ett tag i Kristianstad. 2014 kom han dock tillbaka till Eneryda och har varit kvar sedan dess. Han menar att trots att enerydalaget är nykomponerat så kommer de väldigt bra överens.

– Vi har precis börjat lära känna varandra och behöver träna mycket ihop, men alla har någonting positivt att tillföra laget. Vår styrka är att alla brinner för volleyboll och vill utvecklas och bli ännu bättre. säger han.

Den enda spelaren som just nu faktiskt bor i Eneryda är Matouš Kačaba från Tjeckien och han håller med Pawel.

– Vi behöver mer tid för att spela ihop oss men vi är fler herrar än förra året och det är fantastiskt att vi har kunnat vara med i alla Sydsvenskans sammandrag hittills i år!

Matouš började sin volleybollbana som tonåring i en scoutliknande grupp och har i hemlandet spelat mycket mixad volleyboll där man är fyra män och två kvinnor på planen, samt seriespel för herrar. I Sverige träffade han för två år sedan Pawel som bjöd in honom till Eneryda Volleys träningar tillsammans med damerna. I Matouš fall har även resten av familjen blivit volleybollbitna:

– Två av mina barn är medlemmar i föreningen nu också.

När det gäller det senaste resultatet avslutar Matouš positivt:

– Trots att vi bara vann en match så hade vi roligt tillsammans och stämningen i laget var bra hela dagen.

Och vem vet, i en inte allt för avlägsen framtid så kanske herrarna gör damerna sällskap i det nationella seriespelet igen.