Eric Bibbs spelning är på Stora Hotellet i Markaryd, den 9 februari.

Markaryds kommun är med i Musikriket, via Musik i Syd Skåne-Kronoberg. Det innebär en konsertserie genom vilken olika artister kommer till kommunerna som deltar i Musikriket.

– Vi har fyra konserter. Det är till för att vi ute på landet ska få världsartister hit. Det finns till för oss i glesbygden, säger Ulla Stark Blomkvist som är Markaryds kommuns kultursamordnare.

Idén med Musikriket är, med andra ord, att artisterna ska komma nära sin publik.

35 skivor

Förutom bluesartisten Eric Bibb, handlar det i år om Among Lynx på fritidsgården Overground i Markaryd den 10 april. Och om Louise Hoffsten, tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae, den 30 augusti i Musikhuset i Markaryd. Dessutom kommer folkmusikbandet Väsen till Hinneryds bygdegård den 4 november.

Eric Bibb föddes i New York 1951 men flyttade till Sverige i början av 1970-talet. Bibb betraktas idag som en blueslegendar och han turnerar över hela världen. 35 skivor har Eric Bibb i bagaget.

Kollegan Louise Hoffsten är inte heller helt okänd för publiken. Denna sångerska, kompositör, sångtextförfattare, munspelare och filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet, har en 30-årig solokarriär bakom sig. Med sig har hon den 40-årsjubilerande ensemblen Musica Vitae, som bland annat spelat vid Nobelprisbanketten.

En blandning

Kvintetten Among Lynx består av Moa Brandt, Elin Öberg, Evami Ringqvist, Tove Brandt, och Lina Anderberg. De beskriver sin musik som en blandning av pop, rock, blues, americana, med feministiska texter i en egen stil.

Väsen består av Olov Johansson, Mikael Marin och Roger Tallroth. Trion anses ha bildat skola i folkmusikgenren. I år släpper de sitt tolfte studioalbum.

Relaterat till artikeln