Fordonstypen heter bobil på norska, husbil på svenska och det ligger nära till hands att benämna den stationsvagn i detta polisiära sammanhang.

För Sydvästra Götalands polisområde har investerat 1.5 miljoner kronor i en ny och rullande polisstation.

Den ska i princip fungera som vilket poliskontor som helst. Här ska medborgare kunna lämna in hittegods, göra anmälningar, ge tips, få svar på juridiska spörsmål och, i den andra änden, kanske tvingas att göra alkoholtest.

Fast det finns ett undantag. Den mobila polisstationen kommer, av säkerhetsskäl, inte att ge service ifråga om pass.

– Vi ska ha fast bemanning med två erfarna poliser och vi kommer att göra ett rullande schema så att större tätorter får regelbundna besök, säger Anders Karlsson, lokalpolischef i Ljungby, Markaryd, Osby och Älmhult.

I närområdet exemplifierar han med orter som Lidhult och Strömsnäsbruk. Sannolikt kommer Osby att prioriteras högt. Kommunen saknar polisstation.

Det ligger två andra syften bakom investeringen. Den ska kunna användas vid större händelser. Det skulle kunna vara bränder, försvinnanden och grövre brott. Därutöver kan den kunna ses i samband med större offentliga tillställningar, exempelvis festivaler.

Carina Karlund, säkerhetssamordnare på kommunen i Ljungby, gillar satsningen:

– Det är jättebra. I höst ska vi köra en turné med den och besöka Ryssby, Agunnaryd och Lagan för att hålla trygghetsskapande möten.

Staffan Käll, kommunpolis i Älmhult och Osby, guidar runt i husbilen. Man möts av en liten besöksdisk och innanför finns ett rum stort nog för att hålla små träffar.

Han har redan varit på premiärtur i Osby och där blev responsen god.

– Den här ger folk positiva vibbar. Det är väsensskilt från att hoppa in i baksätet på en polisbil och prata med oss. Här känner sig folk trygga och det blir en avslappnad atmosfär.

Staffan Käll gillar upplägget där poliskontoret kommit ut till orterna och att den blir till en mötesplats. För honom är det personliga mötet viktigt. Mobiler och datorer kan inte ersätta det.

Konceptet har med framgång sedan flera år tillbaka tillämpats i såväl Kalmar som delar av Skåne.

Titt som tätt tittar nyfikna in. Och tre pojkar kliver upp och får på köpet en lektion i hur en batong känns i handen.

– Men jag visar aldrig pistolen. Våra viktigaste är också munnen, penna och papper - och i den ordningen, förklarar han.

Poliskontoret är utrustat med kaffebryggare och på sikt sannolikt också hjärtstartare.