Det är Allbo lärcenter i Alvesta som har hållit i projektet men deltagarna som varit med kommer från flera olika kommuner däribland Ljungby och Älmhult.

Inom projektet ryms flera olika slags åtgärder som syftar till att hjälpa folk att få jobb. Det görs studiebesök hos företag och handledare hjälper deltagarna att fixa praktikplatser. Det ges också språkstöd till dem som behöver det och datorundervisning. I upplägget ingår också hälsa och friskvård till exempel händer det att deltagarna lagar mat i hop.

– Det kan kanske tyckas märkligt men många av dem som kommer hit har väldigt dålig självkänsla. Då är det viktigt att göra något där man känner att man har lyckats. Till exempel kan man laga till en rätt som smakar bra, säger Kjell-Åke Nordahl, projektledare.

Stärkte självkänslan

Ljungbybon Sandro Adzovic hade varit arbetslös i fyra år när han kom med i Framtidsstegen. Innan hade han jobbat som bilmekaniker i 16 år och såg sig själv som det.

– Jag tänkte fel, berättar han.

Sandro Adzovic förklarar att det har hänt ganska mycket på arbetsmarknaden under den tid som han varit borta. Bland annat har tekniken utvecklats på ett sätt som gör att det inte bara går att fortsätta där han slutade. I dag kan han tänka sig många fler typer av jobb.

– Jag vill ha något att göra. Jag gillar omväxling och tycker inte om att sitta still på samma ställe, säger han.

Just nu är han föräldraledig men efter årsskiftet har han eventuellt ett jobb på gång. Han är mycket nöjd med Framtidsstegen tycker att projektet stärkte hans självkänsla. För honom betydde mycket var att få träffa andra i samma situation. Deltagarna kunde både peppa varandra i jobbsökandet och ha trevligt i hop.

– Sammanhållningen i gruppen blev väldigt stark, säger Sandro Adzovic.

Fler fick jobb

Resultatet efter Framtidsstegen blev bättre än vad man trodde vid starten. Målet var att 20 procent skulle försörja sig själva efter att ha varit med i satsningen. I nuläget har 26 procent av de tidigare deltagarna någon typ av anställning.

Om en månad avslutas projektet. Om det görs något liknande framöver återstår att se. Det är upp till Alvestas politiker att avgöra. Enligt Kjell- Åke Nordahl blir det troligtvis ett lite annorlunda upplägg då. I ett nytt projekt måste det alltid vara något som är nytt.