Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU tillbakavisar uppgifter om konstgräsförbud

Den vanligaste typen av konstgräs ska inte förbjudas. Tidningsuppgifterna från i helgen tillbakavisas nu av EU-kommissionen. – Inget sådant förslag förbereds i EU-kommissionen, säger biträdande talespersonen Natasha Bertaud.

Det var i helgen som den tyska tidningen Welt Am Sonntag kom med uppgifterna om att den typen av konstgräs som är vanligast på fotbollsplaner skulle förbjudas från 2022.

Nyheten spreds även i svenska medier. Anledningen till förbudet skulle vara att det vulkaniserade gummi som används inte kan brytas ner naturligt och sprids som mikroplaster, vilket är farligt för miljön.

Förbudet skulle påverka fotbollsklubbar och kommuner runt om i landet som skulle behöva lägga om sina konstgräsplaner och väckte genast reaktioner runt om i Fotbollssverige.

– Det drabbar ju oerhört många lag och kommuner, så det är klart att det kommer drabba Sverige på ett tufft sätt om det går igenom, sade landslagsspelaren Nilla Fischer till TT.

Men nu dementeras alltså uppgifterna av EU-kommissionen, skriver Kristianstadsbladet.

– Vi har sett tidningsuppgifter om att EU skulle vilja förbjuda konstgräs. Svaret är enkelt: Detta är inte sant. Inget sådant förslag förbereds i EU-kommissionen, sade talespersonen Natasha Bertaud vid en pressträff under tisdagen.

– Med det sagt. Det vi gör och det vi kommer att fortsätta göra är att reda ut hur vi bäst ska kunna ta itu med de miljö- och hälsorisker som finns kopplat till vissa mikroplaster och hur vi uppmuntrar framtagandet av hållbara alternativ, fortsatte hon.

TT