I ett pressmeddelande säger EU:s jobb- och tillväxtskommissionär Jyrki Katainen att vi måste använda plast mer ansvarsfullt. Detta skriver TT.

– Engångsplast är inte smart varken ekonomiskt eller miljömässigt och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumenter att röra sig mot hållbara alternativ.

Flera åtgärder har nu presenterats för att minska mängden plast i havet och EU-kommissionen riktar in sig på de tio varor som utgör den största delen av soporna i havet.

– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstoppar i engångsplast på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänligt material. Och det samma gäller för sugrör, drinkpinnar, ballongpinnar, bestick och tallrikar, säger kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel, skriver TT.

Han menar att produkterna inte kommer att försvinna, utan göras i annat material.

EU-länderna ska ta fram nationella program för att minska antalet matförpackningar och muggar plast. Medlemsländerna i EU ska ha samlat in minst 90 procent av alla engångsflaskor i plast år 2025.

EU-länderna och EU-parlamentet ska nu diskutera kommissionens förslag.

– Det här är de mest ambitiösa och heltäckande lagförslaget i världen mot nedskräpning i havet. Vad jag hoppas på är ett "race till toppen". Jag ber alla som säger att "EU är för långsamt" att ansluta sig till den här kampen: låt oss se vem som kan göra det här bäst, säger Timmermans, enligt TT.