Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evakuering av djur i Markaryds kommun

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Angående reportaget den 4 Juli vad gäller en eventuell evakuering av djur ur vilthägnet i Markaryds kommun.

Länsveterinär Fredrik Holm tar i detta sammanhang upp helt irrelevanta argument, såsom att djurägaren har skyldighet till daglig tillsyn av djuren. Det är väl helt självklart att han har det, men ett åsknedslag kan orsaka en omfattande skogsbrand på nolltid. Då är det inte den dagliga tillsynen som är lösningen, då måste man ha en realistisk evakueringsplan. Han säger också att han inte känner till något fall där det varit någon större brand i ett vilthägn. Det är också helt ovidkommande för han känner väl ändå till de stora, förödande skogsbränder som varit och hur oerhört snabbt förlopp de kan ha. Som den tillsynsmyndighet Länsstyrelsen är, borde man ta sitt uppdrag på större allvar.

Att Räddningstjänsten i Markaryd var i kontakt med Länsstyrelsen i ärendet förra sommaren var för att en ortsbo gjort en förfrågan hos Räddningstjänsten om hur planerna såg ut för en eventuell evakuering av djuren. Den på Räddningstjänsten som nu menar att det finns gott om grindar som kan öppnas om det är fara för djuren, måste förutsätta att djuren förstår budskapet att de ska ta sig ut via nödutgångar vid en eventuell brand. Då har man inte mycket kunskap om hur djur fungerar.

Det mest anmärkningsvärda är inte att någon krösus vill tjäna pengar på denna typ av onödig och helt meningslös djurhållning, som vare sig kan kallas natur-eller viltvård, det mest anmärkningsvärda är att Länsstyrelsen i samband med den generösa tillståndsgivningen, inte krävde någon som helst evakueringsplan som villkor för tillståndet.

Räddningstjänsten bör snarast inspektera området som sträcker sig från Harpholma i söder, över S Århult, till Ulvaryd i norr, totalt 217 ha. Då kommer man att se det verkliga behovet av en realistisk evakueringsplan eftersom stora delar av hägnet är oerhört svårtillgängliga.

”Också en bekymrad granne”

Svar direkt:

Hej,

Länsstyrelsen har inte mer att tillägga i denna fråga än det som framgick av tidningsartikeln för några veckor sedan. Återigen, det finns grindar i hägnet finns för möjlighet att evakuera djur i hägnet. Det finns inga andra krav i frågan för vilthägn, exempelvis krav på att evakueringsplaner ska finnas, varken i djurskyddslagen, djurskyddsförordningen, Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2019:30) om dov- och kronhjort i hägn eller i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2002:20) om vilthägn.

Med vänlig hälsning

Fredrik Holm

Länsveterinär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel