– Pengarna vi får från Erikshjälpen går mestadels till biståndsarbete i utvecklingsländer, men lite av de pengarna går till socialt integrationsarbete. Våra familjesemestrar är ett exempel på vad vi gör för de pengarna. Det är tredje året nu och det har fungerat och uppskattats varje gång. Men i år var det helt fantastiskt, säger Boris Nilsson, pastor Betelkyrkan Ljungby.

Att åka båt och bada i både havet och i sjön blev uppskattat.

Foto Jan-Olof Lindell

Sammanlagt var det 80 personer som begav sig iväg i buss och personbilar till Karlskrona som första stopp. Familjer med barn och ensamstående från olika länder som Syrien, Afghanistan, Iran och Uganda plus 20 personer från Sverige.

– Vi har ju tidigare haft språkkaféer och detta är en fortsättning på det i vårt integrationsarbete. När vi åker iväg som vi nu gjort hittar vi på en massa trevliga, roliga och intressanta saker tillsammans, det är ett riktigt bra sätt att lära känna varandra och skapa nya kontakter, säger Boris.

Hölass, bad och besök på Marinmuséet

Boris berättar att de åkte redan klockan 08 för att återvända till Ljungby kvällen efter.

Barnens gård fick ett besök bland alla djur, där finns också ett bad- och lekland som fick stor uppskattning.

– Barnen fullkomligt älskade att åka hölass efter traktor. Efter det så åkte vi ut till ön Senoren där det finns en lägergård med campingplats. Den drivs av Evangeliska frikyrkan.

Efter en dag med lek, bad i havet, fotboll, brännboll, god mat och seglarskola var det ett trött gäng som somnade gott.

– Förra året var det rörande då en man berättade att han inte suttit i en båt sedan han gjorde det i gummibåten han kom till Sverige med, berättar Boris.

– Dagen efter besökte vi Marinmuséet i Karlskrona där man kunde gå in i en riktig ubåt.

För tredje året anordnade Betelkyrkan en familjesemester över gränserna. Hela 80-talet personer begav sig iväg för en hellyckad tvådagarstur.

Foto Jan-Olof Lindell

– När vi kom hem i går kväll så var tacksamheten stor - det känns fantastiskt när man förstår vad denna resan betyder. Vilken fantastisk stämning rätt igenom i två dagar.

– Vi stannade till för en fikapaus vid havet alldeles intill marinmuséet. Där parkerade vi och då sattes det på arabisk musik - nu skulle det dansas. Det var verkligen full fart och där dansar man ju mer i grupp. Plötsligt fick jag en danskurs och skulle lära stegen, vilket inte var det enklaste - men några fastnade.

Boris låter riktigt glad när han summerar familjesemestern.

– Vilken gemenskap och både barn och vuxna hittade varandra över gränserna. Det känns jättebra att med så små medel kunna bidra till så mycket glädje, avslutar Boris Nilsson.

Bild 1 av 4 Fatma Alhahabi, Nasrin Jafari, MHD Ammar Hddad, Ahmad Haddad, Sileen Haddad, Boris Nilsson och Ndiike Ivan.

Foto Jan-Olof Lindell