Trots sina unga år har Feda varit med om mer hemskheter än många har i ett helt liv. Sedan två år tillbaka är han bosatt i Älmhult och vill inget hellre än att stanna där. För om han skickas tillbaka till Afghanistan så vet han att han inte blir så mycket äldre.

När Feda var nio år så fick han börja jobba i en juicebutik, när han var 11 år började han jobba som snickare. Hans pappa var med i en olycka och skadade sin rygg så pass att han inte längre kunde försörja familjen. Även Fedas syskon fick bli vuxna långt tidigare än de egentligen skulle för att familjen skulle klara sig ekonomiskt.

De är sex barn, det är Feda som nu är 18 år och så har han tre systrar på 16, 14 och 12 år, samt småsyskonen på 10 år som är tvillingar, en bror och en syster. Han vet att de också får arbeta hårt och ständigt lever i oro. Feda saknar syskonen och sin mamma, det är länge sedan han pratade med dem. Men hemma är det hans far som styr och han tillåter inte Feda att ha kontakt med familjen. Anledningen är att Feda valde att fly för att överleva.

När Feda var 14 år fick han kontakt med en man i Grekland som helt enkelt arbetade som människosmugglare. Han lovade att ta Feda till Italien, men det kostade och Feda skickade iväg sina sparade slantar till mannen i Grekland, där skulle han få tillbaka dem för att kunna fortsätta.

– Man har inget val än att lita på det som de säger och hoppas att de har en heder i sig. Valet är att inte lita på dem och finna sig i att inte komma ifrån landet där man fruktar för sitt liv, säger Feda.

Väl framme i Grekland följde en mardrömstid för Feda. Smugglaren hade allt annat än heder. Några pengar fick han inte se och Feda blev fast hos mannen helt utan pengar och även bestulen på sina papper, makten var mannens och den utnyttjade han.

– Mannen behandlade mig så illa som man kan behandla någon och mer än en gång kom tanken på att kasta mig ut genom ett fönster och bara få ett slut på allt. Jag hade inga pengar och inga papper och snart inget människovärde efter både fysisk och psykisk misshandel. En gång ville mannen att han skulle leverera droger till andra smugglare.

Så lyckades Feda att fly, tre gånger försökte han ta sig vidare till Italien genom att lifta under lastbilar. Varje gång blev han påkommer och tillbakaskickad, nu blev Feda satt i fängelse. De beslagtog även hans pengar, mobiltelefon med kontakter och papper. I sju månader satt Feda i detta fängelse, då hade han hunnit fylla 16 år.

Efter fem månader fick han kontakt med ambassaden i Afghanistan som besökte fängelse. De såg att det fanns barn där och tog tag i detta eftersom man inte får sätta barn i fängelse. Nu skulle Fedas ålder bestämmas. Detta gjorde de genom att röntga delar av hans skelett och efter det fastställde de hans ålder till mellan 15 och 18 år.

Det blev ytterligare två månader i fängelset då de var tvungna att hitta ett boende till Feda i Grekland.

– Det går inte att beskriva lyckan jag kände då jag fick lämna fängelset och det utan att åka tillbaka till Afghanistan. Det var vårt val att antingen sitta kvar eller åka hem igen till ingenting för min del. Jag skulle vara helt ensam i ett oroligt land med risk för mitt liv.

Feda hamnade i en liten by som han inte fick lämna, det fanns det papper på. Feda sökte upp Praksis som är en organisation som hjälper flyktingar att nå stranden med färjorna som kan leda dem till ett nytt liv där de inte behöver riskera döden varje dag. Vid fjärde flyktförsöket lyckades han att gömma sig så att de inte hittade honom under den lastbil som nu skulle ta honom till friheten i Italien.

Riskerna att bli upptäckt var stora, skulle de upptäcka honom så skulle han hamna i fängelse igen. I cirka 36 timmar låg han under lastbilen, han berättar att han var livrädd, det var kallt och han var tvungen att klamra sig fast.

Feda nådde Italien och så småningom även Sverige och lotsades vidare till Älmhult. Här har han nu levt som en vanlig ung kille i nästan två år. Han går i nionde klass och drömmen är att få börja gymnasiet i Älmhult.

– Jag är så oerhört tacksam alla som hjälpt och stöttat mig, här på boendet, Älmhult kommun, skolan och socialförvaltningen här i Älmhult. Jag hoppas att de förstår hur värdefulla de är. Men nu ligger avgörandet hos Migrationsverket. Jag fruktar att bli utvisad till Afghanistan, jag skulle inte överleva länge där.

Först fick Feda ett besked om att hans ersättning och rätt att bo på flyktingboendet skulle upphöra den 19 mars.

Människor hjälpte honom ner till Malmö där han i sin tur fick hjälp av en jurist på Malmö stadsmission. Juristen har nu sänt vidare det formuläret som understryker Fedas verkställdhetshinder. Detta ligger nu hos Migrationsverket som kommer att se över ärendet igen.

– Jag vet inte vilken dag eller vecka som jag får besked. Väntan är svår, jag oroar mig hela tiden och sover dåligt, ibland får jag näsblod av oron, berättar Feda.

Feda fingrar på ett av sina armband, de armband som han och hans kamrat har tillverkat i sitt UF-företag SEA UF. Under UF-mässan i Älmhult fick de två priser som resulterade i 1 500 kronor till företaget. De gick också vidare efter tävlingen i Växjö den 9 mars med chans att gå vidare till SM-tävlingen i Stockholm i maj.

Armbanden lärde sig Feda att knyta under tiden han satt i fängelse, men då knöt han dem av trasiga rep och trådar.

– Jag vill så gärna vara med där, jag vill stanna här, det är mitt hem nu och jag kan inte riktigt förstå ett beslut i att vilja sända mig tillbaka till ett land i krig där jag inte har någon annan. Nu sätter jag mitt hopp till att Migrationsverket förstår hur chanslös jag är om jag inte får stanna här.