Sen år 2000 har Sagomuseet i Ljungby arrangerat sagotävling för femteklassare. I år har Siw Svensson och Mikael Thomasson på museet läst väldigt många berättelser och som Mikael poängterade – väldigt många bra berättelser.

Under tisdagskvällen var det prisutdelning.

Årets pristagare hade varit väldigt kreativa och bjöd på tre olika genrer.

Axel Persson från Lidhultsskolan tog hem 1 000 kronor till sin klass med berättelsen "Vägen till marknaden". En klassisk barnsaga om en slug räv och de tre vännerna Grodan, Mullvaden och Fågeln.

Elin Granberg blev tvåa och fick även hon 1 000 kronor att ta med sig till klass 5A på Stensbergskolan i Ljungby. Hennes berättelse var en spökhistoria med namnet "Andetaget" – och den var precis lika läskig som den låter.

Årets segrarinna, som fick med sig 3 000 kronor, heter Ebba Uleskog från Lingbygdens friskola. Ebba skrev en fantasyberättelse med rikt språk om en vänskap som började på ett annorlunda sätt.

Författaren Annelis Johansson hade äran att få vara prisutdelare och hon öste beröm över pristagarna.

– Det märks att ni har läst och lyssnat på många berättelser, kanske även fått inspiration från film. Dramaturgi är inte lätt men det känns som att ni har det i ryggmärgen.