8 januari 2018 kallades i Storbritannien för ”Divorce day”. Och det var kanske ingen slump. Det var efter alla helger kring jul- och nyår.

Januari är en tid då fler ansöker om skilsmässa, menar man i England. Då kan ett redan skakigt äktenskap ha pressats över gränsen under de långa helgerna.

Men stämmer detta även i Sverige?

Jo, faktiskt. Januari hade flest ansökningar om skilsmässa hos landets tingsrätter.

2013-2017 var det 9852 ansökningar i januari, jämfört med 7418 i december.

Men Kronobergarna avviker från mönstret. Här verkar hösten vara skilsmässotider med toppnoteringar i september (169) och oktober (167) under de fem åren.

2013-2017 fick Växjö tingsrätt 141 ansökningar om skilsmässa i månaden januari. Minst antal ansökningar kom i december; 137 stycken.

Läser du via appen?

Det är ett väldigt svårt beslut att fatta och man vill nog bespara barnen detta inför jul. Kanske har man skjutit upp beslutet till efter helgerna, säger Åsa Tivemo som arbetar som familjerådgivare.

Är inte de långa julhelgerna också extra påfrestande?

Jo men den vanliga vardagen kan nog också vara mer påfrestande än helgen. I helgen finns kanske mer tid att prata om situationen. Man kan sitta ned och fråga; ”Du har inte sett så glad ut den senaste tiden. Hur har du det?”

Visst blir bråk, alkohol och konflikter tydligare när alla i familjen är lediga under julen, men har man sådana problem så existerar de även andra dagar under året också, menar hon.

Kanske blir det istället äntligen tid att ta itu med de problem som legat och skavt i relationen under en längre tid. De flesta vill ju fortsätta sin relation.

Men en skilsmässa behöver inte vara ett misslyckande. Kanske har man inte haft det bra och då är det ett sätt att ta ansvar för sin relation.

Till familjerådgivningen söker sig par året runt.

Vi ser ingen tydlig ökning i januari. Inflödet hos oss är nog lika stort över hela året.