Fackliga företrädare har tidigare kritiserat den satsning som staten gör för att höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger.

Nu får den skarp kritik från lärare och även från arbetsgivarsidan.

– Jag förstår att många är besvikna, säger Jimmie Nilsson som är rektor på Sunnerbogymnasiet i Ljungby. Han är väldigt kritisk till sättet som man utformat satsningen.

– Det är jättebra att man satsar på att höja löner och det är inget fel att man vill differentiera lönerna. Men nu får alla som får ta del av satsningen 2500 kronor och resten får noll. Det blir ett sånt väldigt hopp, säger han.

Av de ungefär 120 lärare som arbetar på Sunnerbogymnasiet är det 37 som har fått del av satsningen som görs. Vilket har skapat starka känslor.

– Vad jag vet har ingen sagt upp sig men det finns ett antal väldigt besvikna lärare, berättar han.

Frida Svanberg är lärare på Astradskolan men eftersom hon är nyanställd omfattas hon inte av satsningen.

– Det kändes bara skönt att inte behöva vara med för det är ju hemskt. Hos oss har man plockat bort alla nyanställda och alla förstelärare så det är inte så många som inte får något och det blir så himla tydligt då. På sikt är det ju bra med en satsning på lönerna, men det blir så fel på det här sättet, säger hon.

Nästa år kommer Frida Svanberg att ha möjlighet att ansöka om att ta del av lärarlönelyftet.

– Jag kommer säkert ansöka. Men det skulle ju vara tråkigt om man inte får det när man sökt. Speciellt om man bara får ett blankt nej och inte någon förklaring som det har varit nu, säger hon.

Nils-Göran Jonasson som är Barn- och utbildningschef i Ljungby kommun tycker att det är positivt att man får högre löner bland lärare i kommunen. Men han ser också att man kunde ha gjort satsningen annorlunda från statens sida.

– Vi har ju att förhålla oss till den skrivelse som gäller för lärarlönelyftet och vi har försökt att hantera det så bra det går. Sen kan man alltid ha önskemål om hur det utformas. Mer frihet i hur vi ska fördela de här pengarna just i vår kommun hade gjort det enklare i det här fallet, säger han.