Relaterat till artikeln

På fredagen väcktes åtal efter den skottlossning som ägde rum i Värnamo fredagen 27 april.

En man i 50-årsåldern, hemmahörandes i Värnamo, åtalas för försök till mord, i andra hand grov misshandel samt grovt vapenbrott.

Mannen kommer ställas inför rätta för att försökt döda en annan man genom att avlossa minst två skott med en pistol som träffat en annan man i halsen och i bröstet, framgår det av åtalet.

– Det är allvarliga brott vi pratar om. Att han blir dömd för något är helt klart. Sen om det slutar med grov misshandel eller något annat är svårt att spekulera om nu, men jag räknar med en fällande dom, säger åklagaren Anders Brokelind.

Dock tvingas åklagaren lägga ner utredningen mot de övriga fyra männen, som också häktades efter skottdramat på Pilagårdsgatan.

De inblandade har, enligt åklagaren, inte velat medverka i utredningen – och därför tvingas Brokelind lägga ner utredningen mot dem.

Totalt anhölls nio personer i inledningsskedet, men få har velat berätta vad som låg bakom uppgörelsen.

– Det här är vad jag anser kunna bevisa. Det är två konstellationer som gjort det här. Mitt problem är att jag måste kunna visa vem som gjort vad och varför, men det kan jag inte i det här läget.

Anders Brokelind.

Foto Elin Elderud

Åklagaren anser ändå att utredningen vilar på en tillräckligt säker bevisning för att kunna gå till ett åtal mot mannen i 50-årsåldern, speciellt eftersom många blev vittnen till skottlossningen som var startskottet på uppgörelsen.

– Många har taktiken att de inte säger något och hoppas att man klarar sig. Nackdelen för dem är, trots att de sitter häktade, är de inte får någon ersättning från staten trots allt. Nu, när åtalet har väckts, kanske de (tidigare misstänkta) vill berätta.

– Men många ur allmänheten har berättat vad de sett och den berättelsen är samstämmig. Det är vi tacksamma för.

Vad som föranlett den aggressiva konfrontationen mellan gruppen människor under kvällen är alltså inte utrett, men åklagaren konstaterar att det handlar om två grupperingar som gjort upp på öppen gata.

– Om de försökt komma överens om något men misslyckats vet jag inte, men det slutar med att det bråkar.

Har någon motivbild framkommit?

– Vi utreder inte motiv.

Den åtalade mannen erkänner att han burit ett vapen, men att han agerat i nödvärn. Mannens advokat, Olof Larsson, vill inte kommentera åtalet ytterligare förrän han själv har läst igenom det.