Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera Ljungbybor utsattes för liknande brott

Under torsdagen polisanmäldes fyra bedrägeriförsök i Ljungby. Bland annat ringde en okänd person upp en äldre kvinna och sa att han kunde hjälpa henne med ett lån på 100 000 kronor.

Mannen som ringde den 82-åriga kvinnan frågade efter hennes kontouppgifter för att kunna hjälpa henne med lånet.

Kvinnan kände varken till lånet eller summan och valde därför för att lägga på luren utan att ge ut några uppgifter. Därefter kontaktades polisen som sedan skrev en anmälan om försök till bedrägeri.

Hon var en av fyra äldre personer som under torsdagen blev uppringda av okända personer.

Vid samma tid, runt 17:00 på eftermiddagen, fick även en äldre man i Össlöv ett telefonsamtal från en okänd person. Mannen som ringde sa sig vara hans son.

Uppringaren hade talat svenska med brytning och mannen förstod snabbt att det inte var sonen som ringde.

Det var även en person som kontaktade en 81-årig kvinna och påstod sig vara hennes barnbarn för att försöka förmå henne att betala pengar.

Ytterligare en person ringde upp en 84-årig man och sa att han var från Wasa Kredit. Mannen hade försökt få honom att lämna ut koder från bankdosan.

Vad ska man göra om man misstänker att man håller på att utsättas för ett bedrägeri?

– Först och främst ska man lägga på luren, det är det viktigaste. Sedan är det bra om man kontaktar polisen, säger stationsbefälet Nicklas Sandelius på polisen i Ljungby.

Vad händer efter att en anmälan gjorts?

– Det är inte helt lätt att utreda sådana händelse. Vissa operatörer lämnar heller inte ut nummer. Och när det bara är försök till bedrägeri blir det inte samma prioritet som när det har blivit fullbordat.